Skip to main content

Μακρή: Το κάπνισμα έχει εξελιχθεί σε επιδημία

Εάν το κάπνισμα είναι ασθένεια, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τότε στη χώρα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιδημία, επισήμανε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή.
«Εάν το κάπνισμα είναι ασθένεια, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τότε στη χώρα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιδημία» τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Δικτύου Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Τα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος των υπουργείων Υγείας και Παιδείας σχετικά με τους μαθητές Β’ και Γ’ γυμνασίου δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, ανέφερε η υφυπουργός.
 
Περίπου 22.000 έφηβοι είναι ήδη συστηματικοί καπνιστές και ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που δοκίμασαν κάποια στιγμή το κάπνισμα έστω με μερικές «ρουφηξιές» καπνού. Η πρώτη επαφή τους με το τσιγάρο έγινε πριν συμπληρώσουν τα 13 έτη και σχεδόν οι 2 στους 10 κάπνισαν για πρώτη φορά πριν κλείσουν τα 10 έτη. Τα παιδιά αναπαράγουν το αρνητικό πρότυπο του γονιού καπνιστή (στα 6 από τα 10 σπίτια όλων των μαθητών, καπνιστών και μη, ο ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν). Ακόμη, παρά το γεγονός ότι η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους είναι παράνομη, οι έφηβοι καπνιστές στην Ελλάδα αγοράζουν τα τσιγάρα τους μόνοι τους.
 
«Σε μια χώρα όπου οι αντικαπνιστικοί περιορισμοί θεωρούνται περίπου ευθεία επίθεση στις ατομικές ελευθερίες, η κυρίαρχη “κουλτούρα του καπνίσματος” είναι υπεύθυνη για τον εθισμό των ανηλίκων σε μια συνήθεια που θα τους κοστίσει τη ζωή τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη σχέση των νέων ανθρώπων –όλων των πολιτών– αυτής της χώρας με το κάπνισμα, μια σχέση επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία τους» υπογράμμισε η κ. Μακρή.
 
Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και εντείνει την προσπάθεια μείωσης του αριθμού των καπνιστών στην Ελλάδα, με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος. Στον αγώνα κατά του καπνίσματος έχουν δηλώσει συμμετοχή 500 εθελοντές γιατροί, καθώς και φαρμακοποιοί, οι οποίοι διαθέτουν δωρεάν τις γνώσεις τους και μέρος του χρόνου τους σε όσους ζητούν βοήθεια για να διακόψουν το κάπνισμα.
 
Το Δίκτυο Εθελοντών λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά με τα 50 Δημόσια Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος που διαθέτουν 1.100 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια στα δημόσια ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, στο πλησιέστερο ιδιωτικό ιατρείο της περιοχής τους που λειτουργεί εθελοντικά (κατάλογος των εθελοντών ιατρών και φαρμακοποιών δημοσιοποιείται στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας) και στην τηλεφωνική γραμμή 1142 που λειτουργεί όλο το 24ωρο.
 
Ο καθηγητής πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία της χώρας για την πρόληψη του καπνίσματος, τονίζοντας τη σημασία της συμβολής των ιατρών και των καθηγητών. Τόνισε, ακόμη ότι, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, η ανταπόκριση του ιατρικού κόσμου για συμμετοχή σε δράσεις όπως η συγκρότηση του Εθνικού Δικτύου Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος, είναι πολύ μεγάλη, και υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των ιατρών για τη διακοπή του καπνίσματος.
 
«Ο ιατρικός κόσμος πρέπει να είναι ενεργός και να ενθαρρύνει -μέσω των συλλόγων του- αυτή τη δράση» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Μιχάλης Βλασταράκος. Τόσο ο κ. Βλασταράκος όσο και η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τζένη Κρεμαστινού, έδωσαν έμφαση στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για το κάπνισμα, καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.