Skip to main content

Μακρόν: Είμαστε σε πόλεμο, ο εχθρός είναι αόρατος

Από σήμερα και για τουλάχιστον 15 μέρες και η Γαλλία περνάει σε φάση απομόνωσης κατά το ιταλικό πρότυπο λόγω κορωνοϊού.

Τελείωσαν τα ψέματα και για τους Γάλλους. Από σήμερα το μεσημέρι και για 15 μέρες περνούν σε απομόνωση. Τέλος στις βόλτες στα πάρκα που σκανδάλισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με το σταγονόμετρο σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία. Απομόνωση κατά το ιταλικό πρότυπο ή περίπου, αφού επιτρέπεται να βγεις έξω για περπάτημα ή τζόκιν φθάνει να είσαι μόνος, μπορείς να βγάλεις βόλτα το σκύλο ή τα παιδιά, αρκεί να είναι μόνα, χωρίς φίλους και με υπεύθυνη δήλωση στο χέρι για το πού πας και τι κάνεις.

Περίπου 100.000 αστυνομικοί κινητοποιούνται για ελέγχους, ενώ για τους παραβάτες τα πρώτα πρόστιμα θα αρχίσουν να πέφτουν, από 38 έως 140 ευρώ -πολύ χαμηλότερα από αυτά των γειτόνων... για την ώρα τουλάχιστον.

«Μένουμε σπίτι» προτρέπει τους πολίτες και ο Μακρόν

«Είμαστε σε πόλεμο» είναι η φράση που υπογράμμισε έξι φορές χθες βράδυ ο πρόεδρος Μακρόν, καθαρά ενοχλημένος από την ανέμελη συμπεριφορά των Γάλλων τελευταία. «Είμαστε σε πόλεμο και ο εχθρός είναι αόρατος και άπιαστος». Μόνη λύση «ένα συμπαγές φράγμα κατά της διάδοσης του ιού, μένοντας στο σπίτι», όπως δήλωσε. Έτσι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών αναβάλλεται, πιθανώς για τον Ιούνιο, αναγνωρίσθηκαν όμως τα αποτελέσματα του πρώτου σε 30.000 δήμους και κοινότητες.

Κοντά στα 300 δις ευρώ προβλέπεται να διατεθούν επίσης από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 45 δις προορίζονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.

Στο μεταξύ έχει επιστρατευθεί ο στρατός για τη μεταφορά ασθενών και την ελάφρυνση του φόρτου στα νοσοκομεία της ανατολικής Γαλλίας, όπου και μια από τις πρώτες εστίες του ιού γύρω από τη Μυλούζη. Ένα υπαίθριο στρατιωτικό  νοσοκομείο θα εγκατασταθεί στην Αλσατία.

Oλυμπία Τσίπηρα, Γαλλία

Πηγή: Deutsche Welle