Skip to main content

Μακρόν: Πρέπει να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη

«Απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος - «Να επανεξεταστεί η συμφωνία Σένγκεν».

Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους μετά από τις τελευταίες επιθέσεις, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη συμφωνία Σένγκεν στα ανοιχτά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ισχυρής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης.

Διαβάστε περισσότερα: Άρθρο του Μακρόν στους FT: Η Γαλλία δεν μάχεται εναντίον του ισλάμ

«Απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι εγκληματικές συμμορίες που διακινούν παράνομα μετανάστες στην Ευρώπη συνδέονταν συχνά με δίκτυα τρομοκρατίας.

«Είμαι υπέρ μιας βαθιάς αναθεώρησης του Σένγκεν για να επανεξετάσουμε την οργάνωσή του και να ενισχύσουμε την κοινή μας συνοριακή ασφάλεια με μια κατάλληλη συνοριακή δύναμη», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα γαλλο-ισπανικά σύνορα.

Ο πρόεδρος είπε ότι θα υποβάλει προτάσεις στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Η Ευρώπη βγαίνει από δύο επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα σε Γαλλία και Αυστρία που αφορούσαν επιτιθέμενους που μετακινήθηκαν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών του Σένγκεν.

Στις 29 Οκτωβρίου, ένας Τυνησιακός άνδρας σκότωσε τρία άτομα στον Καθεδρικό της Νίκαιας. Ο Μπραχίμ Αουισαΐ είχε φτάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το οποίο βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, πέντε εβδομάδες νωρίτερα. Αφού μεταφέρθηκε στην ηπειρωτική χώρα, ο δράστης ταξίδεψε στη Γαλλία με το τρένο ώρες πριν ξεκινήσει την επίθεσή του.

Ο τζιχαντιστής που σκότωσε τέσσερα άτομα στη Βιέννη τη Δευτέρα ταξίδεψε στη γειτονική Σλοβακία τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να αγοράσει πυρομαχικά, ανέφεραν αυστριακοί αξιωματούχοι.

Ο Μακρόν είπε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις ήταν μια προειδοποίηση για την Ευρώπη ότι «ο κίνδυνος τρομοκρατίας είναι παντού».

Οι προτάσεις που θα υποβάλει ο Μακρόν στα έθνη της ΕΕ θα βασίζονταν σε παλιότερη επιστολή του προς τους πολίτες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές πέρυσι, δήλωσε αξιωματούχος.

Σε αυτή την επιστολή, ο Μακρόν έγραψε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή συνοριακή δύναμη και ένα ενιαίο γραφείο ασύλου, αυστηρές υποχρεώσεις ελέγχου των συνόρων και για κάθε κράτος μέλος να παρέχει πληροφορίες υπό την εποπτεία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία θα διπλασιάσει τον αριθμό της αστυνομίας που θα φυλάσσει τα σύνορά της.

Σχεδόν 628.000 πολίτες εκτός ΕΕ βρέθηκαν παράνομα στο μπλοκ το 2019, αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Περισσότεροι από 717.000 πολίτες εκτός ΕΕ δεν έγιναν δεκτοί, ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε.

Ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας της Γαλλίας είπε στον Μακρόν ότι σημειώθηκε αύξηση των προσπαθειών διέλευσης στα γαλλο-ισπανικά σύνόρα από τότε που άνοιξε ξανά τον Ιούνιο μετά την άρση των περιορισμών Covid019. Πολλοί προέρχονταν από την Αλγερία και το Μαρόκο, ανέφεραν πράκτορες, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα μας κατά της παράνομης μετανάστευσης και των εμπόρων που, όλο και συχνότερα, έχουν δεσμούς με την τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος.

Η ζώνη Σένγκεν αποτελείται από 22 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν αποτελούν μέρος αυτής.