Skip to main content

Μακρόν - Σολτς: Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό για τη Ρωσία εάν επιτεθεί

Κοινή απάντηση ετοιμάζουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εάν η Ρωσία επιλέξει να κλιμακώσει την πολεμική ένταση στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας ξεκαθάρισαν, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, πως είναι έτοιμοι μεν να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη Μόσχα αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις που θα έχουν πολύ υψηλό κόστος εάν η Μόσχα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι και οι σύμμαχοί τους είναι «ενωμένοι» απέναντι στο Ουκρανικό και πως ετοιμάζουν μάλιστα μια «κοινή απάντηση» εάν η Ρωσία επιλέξει να κλιμακώσει την πολεμική ένταση.

«Εάν υπάρξει επίθεση, θα υπάρξουν αντίποινα και το κόστος θα είναι πολύ υψηλό (σ.σ. για τη Ρωσία)», δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μάλιστα γνωστό πως πρόκειται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πως Γαλλία και Γερμανία στέκονται «ενωμένες» στο συγκεκριμένο μέτωπο.

«Περιμένουμε από τη Ρωσία ξεκάθαρα βήματα που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση. Συμφωνούμε όλοι μας πως μια στρατιωτικού τύπου επιθετική κλιμάκωση θα έχει βαριές συνέπειες», σημείωσε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως μεταφέρει η kathimerini.

«Η Ουκρανία γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί στη Γερμανία», συνέχισε ο Σολτς, στέλνοντας και εκείνος το μήνυμα ότι το κόστος για τη Μόσχα θα είναι πολύ υψηλό εάν εκείνη επιλέξει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία πρόκειται να έχουν συνομιλίες της Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, στο Παρίσι, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας.

Πηγή φωτογραφίας: AFP