Skip to main content

Μαλάουι: Στην πυρά 19.610 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που είχαν λήξει

To Μαλάουι προχώρησε στην καταστροφή 19.610 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca τονίζοντας ότι είχαν λήξει εδώ και 18 ημέρες.

Στην καταστροφή 19.610 δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, προχώρησε το Μαλάουι, τονίζοντας πως είχαν λήξει 18 ημέρες μετά την άφιξή τους, παρά τις διαβεβαιώσεις της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή έως τα μέσα Ιουλίου.

Μια παρτίδα 102.000 δόσεων έφτασε στις 26 Μαρτίου στην αφρικανική χώρα, σύμφωνα με το kathimerini.gr, με πρωτοβουλία του ΠΟΥ, και είχαν ημερομηνία λήξης στις 13 Απριλίου, αφήνοντας λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να χρησιμοποιηθούν. Το Μαλάουι κατάφερε να χορηγήσει περίπου το 80% από αυτές τις δόσεις μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι δόσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως τις 13 Ιουλίου, βάσει μιας περαιτέρω ανάλυσης που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας (SII).

Παράλληλα, και ο ΠΟΥ προέτρεψε τις αφρικανικές χώρες να μην σπαταλούν εμβόλια που τους έχουν δοθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μαλάουι δήλωσε ότι δεν θα δώσει εμβόλια που έχουν λήξει στους πολίτες της.

Τα φιαλίδια, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε κόκκινες πλαστικές σακούλες, ρίχθηκαν σε έναν αποτεφρωτήρα.