Skip to main content

Μάλι: Έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο - Τουλάχιστον 27 νεκροί

Η ομηρία έληξε μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της χώρας. Τουλάχιστον 27 νεκροί - την ευθύνη ανέλαβε ομάδα Αφρικανών τζιχαντιστών.

Έληξε, μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, η ομηρία στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακού, στο Μάλι.

Ειδικές δυνάμεις των αρχών του Μάλι πραγματοποίησαν νωρίτερα έφοδο στο ξενοδοχείο Radisson Blu, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους περίπου 170 ομήρους. Τουλάχιστον 30 εξ αυτών κατάφεραν να δραπετεύσουν σχεδόν από την αρχή της επίθεσης των ισλαμιστών.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους, ωστόσο κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα δήλωσαν ότι μέτρησαν τουλάχιστον 27 σορούς θυμάτων.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο Βέλγος αξιωματούχος Ζεφρί Ντιεντονέ, βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλονίας στο Βέλγιο.

Το ξενοδοχείο, αμερικανικής ιδιοκτησίας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για επιχειρηματίες και υπαλλήλους αεροπορικών εταιρειών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας: «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι Μεγάλος), στα αραβικά.

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων, ενώ γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μάλι ανεβαίνουν δωμάτιο το δωμάτιο και όροφο τον όροφο στο κτήριο το οποίο έγινε για ώρες βρισκόταν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ενόπλων.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής άμεση σύνδεση του περιστατικού με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει ομάδα Αφρικανών τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και έχουν την ονομασία «Αλ Μουραμπιτούν», ενώ δεν φαίνεται να έχουν μέχρι στιγμής σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι μιλούσαν αγγλικά και πως άφησαν ελεύθερους όσους μπόρεσαν να διαβάσουν αποσπάσματα από το Κοράνι.