Skip to main content

Μανδαλιανός: Δεν νοείται εξέλιξη Έθνους που δεν γνωρίζει την ιστορία του

Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου τονίζει σε μήνυμά του για την Επανάσταση του 1821 ότι «σηματοδοτεί την ανάγκη για ελευθερία και ανεξαρτησία».

«Η Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την ανάγκη για ελευθερία και ανεξαρτησία, που έγιναν ιστορία», τονίζει σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Παράλληλα προσθέτει πώς «δεν νοείται εξέλιξη του Έθνους που δεν γνωρίζει την ιστορία του, για τούτο είναι κρίσιμο να αναζητούμε την ιστορική αλήθεια».

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Η σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους είναι το απόσταγμα του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων του εξωτερικού, των οποίων η καρδιά δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά για την πατρίδα και των ντόπιων αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή και την περιουσία τους στον Ιερό σκοπό της απελευθέρωσης.

Στα 400 χρόνια σκλαβιάς, η Ελληνική γλώσσα και η Ελληνορθόδοξη πίστη διατήρησαν την απαιτούμενη συνοχή, η οποία ήταν απαραίτητη την κρίσιμη στιγμή, όταν η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φλόγα που εξαπλώθηκε, περιέζωσε και έμελλε να απανθρακώσει τα θεμέλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η φλόγα αυτή, πυροδοτήθηκε τη στιγμή που ενωμένοι και συντεταγμένα οι Έλληνες οργανώθηκαν για να πολεμήσουν για έναν κοινό σκοπό, την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Η μακραίωνη Ιστορία του Έθνους μας, συμπυκνώνεται στα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη, «τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι» και μόνο μονιασμένοι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον εκάστοτε εχθρό.

Δεν νοείται εξέλιξη του Έθνους που δεν γνωρίζει την Ιστορία του, για τούτο είναι κρίσιμο να αναζητούμε την ιστορική αλήθεια. Ελευθερία είναι η μνήμη μας. «Η μνήμη» όμως, απ' «όπου και να την αγγίξεις πονεί» γράφει ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης. «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», επισημαίνει. Φέτος, λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για να γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά πατρίδα! Χρόνια πολλά συμπατριώτες μου! Ζήτω το Έθνος!».