Skip to main content

Βαβέλ ο δήμος για τους 192 συμβασιούχους - Τι θα γίνει με την έφεση

Προϋπόθεση για τη μη άσκηση ένδικων μέσων είναι οι υπηρεσίες του δήμου να τεκμηριώσουν και να καταθέσουν κείμενο ότι είναι απαραίτητοι οι συμβασιούχοι

Μετά από μια μαραθώνια συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, με πολλές εντάσεις, εναλλαγές τοποθετήσεων και μπαράζ διακοπών της συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης, του Ιουνίου του 2018, με την οποία δικαιώνονται 192 συμβασιούχοι.

Προϋπόθεση για τη μη άσκηση ένδικων μέσων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να τεκμηριώσουν και να καταθέσουν κείμενο ότι είναι απαραίτητοι οι 192 συμβασιούχοι. Παράλληλα, το Σώμα αποδέχεται την εισήγηση του δημάρχου ότι οι 192 συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η συγκεκριμένη πρόταση του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Αβραμόπουλου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο διεξήχθη παρουσία των συμβασιούχων, οι οποίοι γέμισαν από νωρίς το μεσημέρι την αίθουσα.

Αρχικά η συζήτηση ξεκίνησε επί της διαδικασίας και συγκεκριμένα για το εάν έπρεπε το θέμα της άρσης της έφεσης να αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή ή από το δημοτικό συμβούλιο, όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Κατά την ομιλία του, ο δήμαρχος επέμεινε στην αρχική απόφαση του δήμου να μην αρθεί η έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης (δείτε εδώ). «Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή στις πλάτες των εργαζομένων παίζονται προεκλογικά παιχνίδια. Ως Δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω τα συμφέροντα του δήμου και της πόλης. Ας αναλογιστεί ο καθένας από εσάς τις συνέπειες της απόφασής του κι ας αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Εξήγησε ότι πήρε την απόφαση να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πρώτον, γιατί «υπάρχει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2017, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε η πρόσληψη 535 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του δήμου στην Καθαριότητα και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Τα δε 535 άτομα της 3Κ, τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα όλα στον Δήμο, θα προσληφθούν οπωσδήποτε. Και δεύτερον η παραίτηση από την έφεση σημαίνει πρόσληψη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου 192 ατόμων, επιπλέον των 535 και αυτό ουσιαστικά συνιστά εκ πλαγίου παραβίαση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου».

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ώστε να εξακριβωθεί εάν η μονιμοποίηση των 192 εργαζομένων μετά και την πρόσληψη του συνόλου των 535 της 3Κ μπορεί να καλυφθεί οικονομικά χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα».

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως πολιτική απόφαση του ίδιου είναι να μην απολυθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει τεκμηριωμένη απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά τους τόσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης τάχθηκαν υπέρ της άρσης της έφεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός εάν παραμείνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Ο κ. Ζαχαριάδης παρουσίασε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Διεύθυνση Καθαριότητας, τονίζοντας πως εάν φύγουν και οι 192 συμβασιούχοι (οι 172 στην Καθαριότητα και οι 20 στον Ηλεκτροφωτισμό), καθώς και οι 164 διμηνίτες θα καταρρεύσει η Καθαριότητα. «Θα πέσει η δύναμη της υπηρεσίες στα 1000 άτομα και θα καταρρεύσει το σύστημα. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος. εξήγησε, επίσης, ότι «πολλοί δήμοι σε όλη τη χωρά ακολούθησαν την ίδια διαδικασία, χωρίς να έχουν πρόβλημα».

«Δεν επιβαρύνουν την μισθοδοσία, είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Παράλληλα, υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις άλλων δήμων, που έκριναν ότι πρέπει να συνεχίσουν», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης.

«Ο νόμος επιτρέπει τη μη άσκηση έφεσης άρα και την παραίτηση, ενώ δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας. Οι μισθοδοσίες που υπάρχουν, λόγω δικαστικών αποφάσεων, δεν ελέγχονται από την Αποκεντρωμένη», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας και δικηγόρος Θανάσης Παπαναστασίου.

Πολιτική απόφαση με ειδικά αιτιολογημένη θέση, ώστε να διασφαλιστούν και το δημοτικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι, ζήτησε ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης. «Η διοίκηση του δήμου δεν έχει καθαρή άποψη για το θέμα των εργαζομένων. Θέλει να πετάξει μια καυτή πατάτα από πάνω της. Πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση με ειδικά αιτιολογημένη θέση. Θέλουμε από σας να γραφεί μια ειδική και πλήρης αιτιολόγηση για να καλυφθούν όλοι οι συνάδερφοι», είπε χαρακτηριστικά.   

Μεγάλη ένταση, με προσωπικές αναφορές, είχε σημειωθεί νωρίτερα ανάμεσα στον κ. Μπουτάρη και τον υποψήφιο δήμαρχο και ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Ζέρβα (δείτε αναλυτικά εδώ).

«Κάποιοι ήμασταν σταθεροί από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν πρέπει να κάνουμε έφεση. Μπορείτε να ξεχωρίσετε, ποιο ήταν σταθεροί. Προσωπικά αλλά και ως παράταξη λέμε ότι χρειάζονται οι σημερινοί εργαζόμενοι. Είναι προς το συμφέρον της πόλης, του δήμου και των εργαζομένων», σημείωσε η Ρία Καλφακάκου επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

«Οι 192 άνθρωποι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Επειδή είναι απαραίτητοι και πρέπει η πόλη να είναι καθαρή και επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά θα πρέπει να αποσυρθεί η έφεση», σημείωσε ο Γιάννης Δελής από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

«Οι συζητήσεις του παρελθόντος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και αλλά και του δημοτικού συμβούλου, αποδεικνύουν πως υπάρχουν πάγιες ανάγκες. Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε επιτεύχθηκαν οι παρατάσεις των συμβάσεών τους. Έτσι πρέπει να παραιτηθούμε από την έφεση», ανέφερε ο επικεφαλής του «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Σεβρής.

«Είναι να λάθος να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως κομματική διελκυστίνδα. Είναι και πολιτικό, έχει και πολιτικές ρίζες ενδεχομένως, αλλά η εργασία δεν πρέπει να θεωρείται σε καιρούς κρίσης προνόμια και χατίρι. Είναι δικαίωμα που πρέπει πρώτα να υπερασπιστεί ο δήμαρχος», τόνισε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από την Ελληνική Αυγή.

«Είμαστε έτοιμοι, σαν παράταξη να αναλάβουμε οποιαδήποτε ποινική δίωξη που θα υπάρξει εις βάρος των εργαζομένων», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», Μάκης Στεργίου.