Skip to main content

Μάρδας: Σε ξένους επενδυτές τα κουφάρια της ΒΙΠΕ Σίνδου

Το σχέδιο αξιοποίησης των άδειων βιομηχανικών κτηρίων σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών σε εκδήλωση του ΒΕΘ.

Την αξιοποίηση των βιομηχανικών κουφαριών στη ΒΙΠΕ Σίνδου από ξένους επενδυτές δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Δημήτρης Μάρδας μιλώντας σε εκδήλωση για τη μεταποίηση που διοργάνωσαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο όμιλος HUMANS.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα οριστικοποιηθούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην προσκρούουν στο εμπόδιο των κρατικών ενισχύσεων και στόχος είναι να νομοθετηθούν στις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, τα  υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών επιδιώκουν να έρθουν σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ανήκει η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ώστε να διατεθούν προς πώληση τα άδεια βιομηχανικά κτήρια στη Σίνδο σε ξένους επενδυτές σε χαμηλή τιμή.  Ανέφερε, μάλιστα, ότι στο προσεχές ταξίδι του στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει σε επιχειρηματίες έντυπο όπου έχουν καταγραφεί τα βιομηχανικά κουφάρια του Κιλκίς.

Παρουσιάζοντας την πολιτική εξωστρέφειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ.Μάρδας ανακοίνωσε, ακόμη, ότι το υπουργείο θα διοργανώσει, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, τρία επιχειρηματικά forum το 2016, εκ των οποίων το ένα στην Αθήνα με επιχειρήσεις από τις αραβικές χώρες και τα δύο στη Θεσσαλονίκη, το ένα με επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια και το άλλο από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Στις σκέψεις του υπουργείου είναι η διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου, αλλά και κλαδικής έκθεσης με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από αυτές τις τρεις οικονομικές ζώνες.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξετάζεται η αξιοποίηση των άρθρων 107-108 της Συνθήκης  της Λισαβόνας που προβλέπουν την προστασία της εγχώριας παραγωγής σε συνθήκες κρίσης. «Θα συζητήσουμε με την Κομισιόν στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς κάποιοι κλάδοι που συνδέονται με τις κρατικές προμήθειες», τόνισε.

Για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, είπε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάθεση υπεργολαβιών σε ελληνικές εταιρείες οπλικών συστημάτων, αλλά και για τη συνεργασία αμερικανικών επιχειρήσεων με ελληνικές εταιρείες software. Επίσης, γίνεται προσπάθεια για να ανοίξει για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις οι αραβικές χώρες και η Αφρική και στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται για το α΄εξάμηνο του 2016 επιχειρηματική αποστολή στην Κένυα. Επίσης, για τις εταιρείες τροφίμων που θέλουν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ανέφερε ότι σύντομα θα αναρτηθεί στον ιστότοπο agora μία λίστα με όλα τα καταστήματα delicatessen στον κόσμο.

Στον τουριστικό τομέα και δη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τουρίστες με την έκδοση βίζας, υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική προσέγγισης επενδύσεων σημείωσε ότι ζητούμενο είναι να «βρούμε επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει έστω και ένα αρχικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα  και να τις πείσουμε να έρθουν».  Παρουσίασε δε μία πρωτότυπη ιδέα για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς όπως είπε «θέλουμε να καταγράψουμε τις εταιρίες από το χώρο της βιομηχανίας και του τουρισμού που έχουν επενδύσει στην Τουρκία και στη συνέχεια να βρούμε τους ανταγωνιστές τους και να τους φέρουμε στην Ελλάδα».