Skip to main content

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Θεσσαλονίκη πλέον αρέσει πολύ

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια εξωστρέφειας της Ελλάδας, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, στην κοπή πίτας του ΕΕΘ

Την εκτίμησή του ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί πρωταθλήτρια εξωστρέφειας της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

"Η Θεσσαλονίκη αρέσει πολύ, η πόλη έχει πλέον ένα θετικό πρόσημο και ένα ολοένα διευρυνόμενο brand name, καθώς καταφέρει να αναδείξει τις ιστορικές και κοινωνικές της ιδιαιτερότητες", τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Ο ίδιος παρατήρησε τρία σημεία στα οποία εδράζονται οι αισιόδοξες προβλέψεις του για την πόλη: πρώτον, το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες συγκρούσεων και ταραχών, όλες πλέον οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων στοχεύουν σε μια ευρωπαϊκή πορεία, δεύτερον, ότι βρισκόμαστε μήνες μακριά από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σενγκεν, κάτι που "θα καταργήσει κάθε είδους διασυνοριακων ελέγχων και θα ανοίξει μια ζώνη 35 εκατ κατοίκων, από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο", τρίτον, μετά από χρόνια "βλακωδών αντιδράσεων" πέρασαν σε ιδιώτες το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης, που μπορούν να καταστούν κρίκοι που θα ενισχύσουν την οικονομική προοπτική της Θεσσαλονίκης.

Στα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη ο κ. Σχοινάς διαπίστωσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής διασύνδεση εκπαίδευσης-καινοτομίας, καθώς και το ότι δεν έχει "παντρευτεί" ακόμη το τουριστικό προϊόν της Μακεδονίας.

Άλλωστε, ο κ. Σχοινάς είπε πως στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο, η Κομισιόν προτείνει κονδύλια συνοχής για την Ελλάδα ύψους 21,7 δισ ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 2 δισ ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, ενώ, όπως είπε, θα υπάρχουν απλούστεροι κανόνες και λιγότερη γραφειοκρατία.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της ευρωπαϊκής επιτροπής είπε ακόμη ότι η Ευρώπη κατάφερε να παραμείνει ανθεκτική εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, πατάει πλέον στα πόδια της και πορεύεται μόνη της.