Skip to main content

Μαρία Σπυράκη: Γιατί διεκδικώ δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή

Συνέντευξη της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη στη Voria.gr: Οι εμπειρίες στην Ευρώπη, οι στόχοι για τη νέα θητεία και η Θεσσαλονίκη.

Λίγες ώρες πριν από τις εκλογές η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη μιλάει στο Voria.gr για τις εμπειρίες της σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη που θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, όπου ζει η οικογένεια της.      

Κυρία Σπυράκη, ποιες θεωρείται ως  σημαντικότερες εμπειρίες σας από την πρώτη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Η δυσκολότερη περίοδος για την πατρίδα, το καλοκαίρι του 2015, ήταν η πιο δραματική εμπειρία που βίωσα ποτέ στα χρόνια που δουλεύω. Το πρωί της περιβόητης 17ωρης διαπραγμάτευσης επισκεφτήκαμε με το Μανώλη Κεφαλογιαννη και το Γιώργο Κύρτσο τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Φύγαμε με την αίσθηση πως η Ελλάδα είναι πλέον στο γκρεμό. Μέρες μετά και ενώ είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων το τρίτο πρόγραμμα, το 3ο Μνημόνιο, θυμάμαι να εκλιπαρώ τους συναδέλφους ευρωβουλευτές, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, να δώσουν στην Ελλάδα επειγόντως εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ χωρίς εθνική συμμετοχή. Είναι οι στιγμές που δεν θέλω να ξαναζήσω.

Υπάρχει κάτι που σας απογοήτευσε βλέποντας από μέσα τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η πολλαπλή και συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενη νομοθεσία που βάζει εμπόδια ώστε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες , δηλαδή τους πολίτες. Είμαι από τους ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν με θέρμη την υιοθέτηση του one rule book , δηλαδή του ενός ενιαίου κανονισμού για όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω πως θα καταφέρουμε να το υιοθετήσουμε αυτή την πενταετία. Επίσης υποστηρίζω θερμά την εξαγγελία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατάργηση 1000 νόμων στην ΕΕ.Ο περιορισμός της πολυνομίας είναι μια καλή αρχή.

Πόσο δύσκολο είναι το διαρκές πήγαινε - έλα ανάμεσα στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και την Ελλάδα;

Όσο υπάρχουν αεροπλάνα όλα γίνονται. Η δυσκολία έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι για να πηγαινοέρχομαι  στη Θεσσαλονίκη , όπου μένουν ο σύζυγος και τα παιδιά μου  χρειάζομαι τουλάχιστον τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα. Αλλά όλα καλά και με το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο που τόσο πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω καλύτερα.



Ποιο είναι το κίνητρο σας για να διεκδικήσετε μιας δεύτερη θητεία;

Η Ευρωβουλή ευθύνεται για το 80% της νομοθεσίας που επηρεάζει τη ζωή μας. Από την ποιότητα του νερού και των τροφίμων, τα έργα για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής , τη νέα παραλία και το δημαρχείο, μέχρι την απελευθέρωση των αστικών μεταφορών όλα περνάνε από τις Βρυξέλλες. Μην κοιτάτε που εδώ έχουμε Μετρό σε μουσαμά και ΟΑΣΘ με λεωφορεία που μένουν στη μέση του δρόμου... Είναι γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να παρακολουθήσουν  την ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται στην Ε.Ε., κάτι που ως ένα βαθμό ισχύει και για την Ελλάδα. Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό και πως μπορούν να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των πολιτών;

Κυρίως αυξάνεται ο φόβος για το αύριο, για την κατοχύρωση της δουλειάς, του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, να ιδρύσουμε το ευρωπαϊκό FBI, να υποστηρίξουμε εκείνους που χρειάζεται να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία τώρα που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια με ευρωπαϊκή στήριξη, Χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας και εθνική στήριξη ώστε να αποκτήσουν παιδιά. Το κοινωνικό κράτος της ΕΕ οφείλει να επιστρέψει έτοιμο να απαντήσει σε νέες ανάγκες.

Υπάρχει η αίσθηση σε ένα κομμάτι των πολιτών ότι η Ε.Ε. "φροντίζει" πρωτίστως για τα προνόμια της γραφειοκρατίας της και τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών και των σημαντικών οικονομικών δυνάμεων. Υπάρχει βάση σε αυτή την προσέγγιση;   

Η ισχύς των χωρών είναι βασικός παράγοντας στη λήψη των αποφάσεων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται όταν χρειάζεται. Η Ελλάδα έλαβε 1,6 δισ. ευρώ βοήθεια από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα για το προσφυγικό. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση… κατόρθωσε να έχουμε στη Λέσβο τη Μόρια, τη ντροπή της Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου, δυστυχώς είναι ελληνική ευθύνη.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ποια σημασία έχει για την Ελλάδα; Είναι σωστό ότι πολλοί το αντιμετωπίζουν απλώς ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές;

Καμία εκλογή δεν είναι αποστειρωμένη. Τώρα έχουμε ευρωεκλογές με τους πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τέσσερις σταυρούς στο ίδιο ψηφοδέλτιο σε όλη τη χώρα για να μας εκλέξουν. Είναι όμως και η στιγμή που η πατρίδα μπορεί να γυρίσει σελίδα. Όποιος θέλει να κάνουμε το επόμενο βήμα ας δώσει την πλειοψηφία στη ΝΔ. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Τα κόμματα μιας χρήσης  μιας περιόδου, αποδείχθηκαν χρήσιμα μόνο για να προμηθεύουν πρόθυμους βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ.  



Τα προηγούμενα χρόνια είχατε πει ότι θα πολιτευτείτε στις εθνικές εκλογές και μάλιστα στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Άλλαξε κάτι ή ισχύει αυτός ο σχεδιασμός;

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου. Εδώ είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, η καθημερινότητα μου. Ζητάω από τους συμπολίτες μας έναν από τους τέσσερις σταυρούς για να έχει η Θεσσαλονίκη ισχυρή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Ξέρουν άλλωστε ότι στην προηγούμενη θητεία τοποθέτησα τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της δραστηριότητας μου, όχι μόνο γιατί ήμουν η μοναδική Ελληνίδα ευρωβουλευτής που εξήγησε  μέσα στη Βουλή των Σκοπίων γιατί δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη μακεδονικου έθνους και μακεδονικής γλώσσας, αλλά και γιατί έθεσα ως προτεραιότητα μου την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Παράλληλα όμως με τη συνδρομή ευρωπαϊκών θεσμών υψηλού κύρους όπως το European Ideas Network διοργάνωσα σχολικό διαγωνισμό καινοτομίας, ενώ στη Σταυρουπολη διοργάνωσα σχολικό διαγωνισμό για το ασφαλές Ίντερνετ. Μαζί με τα παιδιά του Φάρου και τους προσκόπους καθαρίσαμε τις ακτές από πλαστικά στην Καλαμαρια και την Αμμουλιανη. Τα χαμόγελα των παιδιών που φιλοξένησα στις Βρυξελλες ήταν η ανταμοιβή μου.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να αναδειχθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου των εθνικών εκλογών;      

Οι αστικές συγκοινωνίες, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων -και ειδικά των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό και καινοτομία- και η προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Ειδικά για το τελευταίο έχουμε σχεδιάσει ως Νέα Δημοκρατία, μεγάλη καμπάνια που θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, των οικογενειών, των χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια, ώστε τα μακεδονικά προϊόντα να έχουν τη θέση που αξίζουν στις διεθνείς αγορές.