Skip to main content

Μαρία Ξεφτέρη: Η παιδίατρος που ίδρυσε κοινωνικό ιατρείο στο «μπαλκόνι της Χαλκιδικής»

Η παιδίατρος Μαρία Ξεφτέρη με καταγωγή από τον Βάβδο της Χαλκιδικής μάς συστήνει την άγνωστη αλλά μαγευτική ορεινή Χαλκιδική

«Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…» συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι Θεσσαλονικείς και κανείς δεν μας αδικεί σκεπτόμενος τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά, τις χρυσαφένιες παραλίες και τις ομορφιές του θαλασσινού τοπίου της Χαλκιδικής.

Υπάρχει όμως και μια πλευρά της Χαλκιδικής που ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουμε και τόσο καλά, είναι όμως το ίδιο μαγευτική. Ο λόγος για την ορεινή Χαλκιδική. Ένα από τα υπέροχα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής είναι ο Βάβδος, το «Μπαλκόνι της Χαλκιδικής» όπως το αποκαλούν πολλοί, καθώς βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 800 μέτρα, με την κορυφή του βουνού Βίγλα να ξεπερνάει τα 100 μέτρα. Ο πληθυσμός του ανέρχεται το χειμώνα μόλις στους 380 κατοίκους.

Η Μαρία Ξεφτέρη έχει καταγωγή από τον πανέμορφο Βάβδο. Σπούδασε στην ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και είναι παιδίατρος με μακροχρόνια εμπειρία. Μπορεί να ζει και να εργάζεται στη Θεσσαλονίκη δεν ξέχασε όμως ποτέ τον όμορφο τόπο της. Έτσι το 2016, μία πρόταση του εφημέριου του Βάβδου ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει το κοινωνικό ιατρείο με σκοπό να παρέχει την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα στους κατοίκους της περιοχής. Από τότε, γνωστοί ιατροί της Θεσσαλονίκης όλων των ειδικοτήτων στηρίζουν το έργο της και πραγματοποιούν εθελοντικά δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους του χωριού. Οι δράσεις του κοινωνικού ιατρείου όμως δε σταματούν εδώ. Μια σειρά από ημερίδες και δράσεις διοργανώνονται κατά διαστήματα. Μία από αυτές αφορούσε στην κακοποίηση και στα σημάδια που την κάνουν αντιληπτή, τα οποία και μοιράστηκε η Μαίρη Ξεφτέρη με τη Vwoman. Τέλος μας προσκάλεσε στον μαγευτικό Βάβδο για να ανακαλύψουμε τις καλά κρυμμένες ομορφιές της ορεινής Χαλκιδικής.

Διαβάστε αναλυτικά στο vwoman.gr