Skip to main content

Μαριάς: Η Ελλάδα δεν επιτρέπει στους νέους να εκλέγονται ευρωβουλευτές

Ο επικεφαλής του κινήματος «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος» προχώρησε σε μία συμβολική κίνηση αφήνοντας κενή την 42η θέση του ψηφοδελτίου του.

Το ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές κατέθεσε στον Άρειο Πάγο, την περασμένη Δευτέρα, το κίνημα «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος», κάνοντας μια συμβολική κίνηση, αφήνοντας κενή την 42η θέση».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο επικεφαλής του κινήματος, Νότης Μαριάς, κατέθεσε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο με 41 ονόματα υποψηφίων, αξιόλογων συμπολιτών μας, που διακρίνονται για την ενεργή συμμετοχή τους στους εθνικούς και συλλογικούς αγώνες, ο καθένας από το μετερίζι του.

Όμως, η 42η θέση του ψηφοδελτίου είναι κενή, όχι γιατί δεν υπήρχε υποψήφιος, αλλά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των νέων μας, ηλικίας από 17 έως 25 ετών, από τη δυνατότητα να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, «δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, ήδη, δίνουν στους νέους τους το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από την ηλικία των 18 ετών. Πρόκειται για τις χώρες: Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φιλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Δέκα χώρες δίνουν τη δυνατότητα στους νέους τους να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές με την ιδιότητα του υποψηφίου από την ηλικία των 21 ετών. Πρόκειται για τις χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Κύπρος».

«Ωστόσο,», όπως αναφέρει, το «ελληνικό κλασικό πολιτικό σύστημα αρνείται στους Έλληνες πολίτες, που από το 17ο έτος ψηφίζουν και από το 18ο έτος στρατεύονται καλούμενοι να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας, τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη γενιά τους από τα έδρανα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποκλείοντάς τους, λοιπόν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα τους λέει: "Αποφασίζουμε για εσάς, χωρίς εσάς"».