Skip to main content

Mario Knitwear: Γυναικεία πλεκτά από τις Σέρρες που ζηλεύουν ακόμα και οι Ιταλοί

Η Mario Knitwear, του Μάριου Ιντζέ, μια σερραϊκή επιχείρηση πλεκτών γυναικείων ενδυμάτων, μετρά 27 χρόνια ιστορίας και επιμένει ελληνικά

Τα πλεκτά της δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε επίπεδο ποιότητας και σχεδιασμού από εκείνα διάσημων ιταλικών οίκων. Η μόνη τους διαφορά είναι πως παράγονται στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών, με την τεχνογνωσία και την φροντίδα του Μάριου Ιντζέ, ο οποίος φαίνεται πως έχει γραμμένο το πλεκτό στο DNA του.

Η Mario Knitwear, μια σερραϊκή επιχείρηση πλεκτών γυναικείων ενδυμάτων, μετρά 27 χρόνια ιστορίας και επιμένει ελληνικά, παρόλο που σχεδόν όλες οι ομοειδείς της έχουν μεταναστεύσει στα γειτονικά Βαλκάνια. Γνωστή για τα πλεκτά της φορέματα, που αποπνέουν έναν αέρα πολυτέλειας, καλύπτει όλες τις ανάγκες της γυναίκας σε ένδυση, από μπλούζες και ζακέτες μέχρι παντελόνια, φούστες και μαγιό. Η Mario Knitwear έχει παρουσία σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, εξάγει στην Κύπρο, ενώ κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές σε Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ και Πολωνία. Το ενδιαφέρον της για το εξωτερικό παραμένει ζεστό και περιμένει να ενεργοποιηθεί πιο έντονα όταν διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες.

Παράδοση δεκαετιών στο πλεκτό

Ο Μάριος Ιντζές προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στα πλεκτά, η οποία διατηρούσε βιοτεχνία στις Σέρρες από τη δεκαετία του ‘60. Θυμάται μάλιστα παιδάκι να τον προσέχει η γιαγιά του που δούλευε στον αργαλειό κι εκείνος δίπλα να τη βοηθά όπως μπορούσε. Ήδη από το δημοτικό πήγαινε στην βιοτεχνία του πατέρα του, όπου μάθαινε να πλέκει, ενώ πού τον έχανες πού τον έβρισκες έκοβε και ξήλωνε. Κάπως έτσι αγάπησε τη δουλειά και θέλησε να τη συνεχίσει. Για κάποια χρόνια δούλεψε μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος έφτιαχνε πλεκτά για πιο μεγάλες ηλικίες, άνδρες και γυναίκες.

Ο Μάριος Ιντζές όμως είχε οραματιστεί την επιχείρηση διαφορετικά και στην προσπάθειά του να φέρει έναν αέρα ανανέωσης και να στραφεί σε πιο νεανικά πλεκτά, εστιασμένα στις γυναίκες, πήρε τελικά τον δικό του, ξεχωριστό δρόμο, δημιουργώντας τη δική του εταιρεία. Το 1993 έβγαλε τα Mario στην αγορά, δίνοντας έμφαση στην πολύ καλή ποιότητα, άρα και στην πολύ καλή πρώτη ύλη και στις πιο λιτές και μίνιμαλ γραμμές. Οι ορίζοντές του άρχισαν να ανοίγουν όταν το 1995 ξεκίνησε να επισκέπτεται την Ιταλία για την προμήθεια των νημάτων, που θα γίνονταν και η βάση για τις ποιοτικές του αναζητήσεις. Μάλιστα, το 2005 μετέφερε την εταιρεία του στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών, σε εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ., σε έκταση 3 στρεμμάτων, όπου επένδυσε σε μια μονάδα με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. «Τότε όλοι απορούσαν με την κίνησή μου αυτή, καθώς το σύνολο των βιοτεχνιών ενδυμάτων είχε φύγει στα Βαλκάνια. Εγώ όμως πάντα έλεγα ότι θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγει. Αν δεν κρατήσουμε εδώ τις επιχειρήσεις μας πού θα δουλέψει ο κόσμος;» λέει στη Voria.gr ο Μάριος Ιντζές, που απασχολεί στην επιχείρησή του 12 άτομα.

Ο Μάριος Ιντζές

Στην πορεία αυτή σημαντική ήταν και η συμβολή της γυναίκας του Ιωάννας, που, αν και είναι χημικός, είχε από την πρώτη στιγμή ένα ιδιαίτερο αισθητικό κριτήριο, το οποίο ο Μάριος Ιντζές εμπιστεύθηκε Έτσι, ενώ αρχικά το σχεδιαστικό κομμάτι ήταν δική του αρμοδιότητα, τελικά το ανέλαβε η σύζυγός του.

«Προμηθευόμαστε τα καλύτερα νήματα. Υπάρχουν διάσημοι οίκοι που αγοράζουν πιο φθηνά νήματα από εμάς. Οι Ιταλοί ακόμα απορούν πώς πουλάμε τέτοια πλεκτά. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια δική μας, ξεχωριστή ταυτότητα, που την αναγνωρίζει ο κλάδος στο εξωτερικό» λέει ο Μάριος Ιντζές.
Πλέον στην επιχείρηση έχει κάνει την είσοδό της και μια από τις κόρες της οικογένειας, η οποία έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και μάρκετινγκ και είναι υπεύθυνη για το νεανικό τμήμα της Mario Knitwear, ενώ πρόσφατα έβγαλε και μια συλλογή μαγιό.