Skip to main content

Μάρκου: Καταγγελίες για τις αμπούλες αυτόματης κατάσβεσης στον ΟΑΣΘ

Ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μάρκου, στη Βουλή σχετικά με την προμήθεια αμπούλας αυτόματης κατάσβεσης από τον ΟΑΣΘ

Ερώτηση σχετικά με την προμήθεια αμπούλας αυτόματης κατάσβεσης από τον ΟΑΣΘ για τοποθέτηση στα λεωφορεία του, «που φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες, να μη διαθέτει τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές και πιστοποιήσεις», κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κα. Μάρκου, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες και με αφορμή σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο, το κατασβεστικό υλικό της αμπούλας φέρεται να μη διαθέτει έγκριση (αξιολόγηση) από την Πυροσβεστική, να μη φέρει σειριακό αριθμό (μητρώο) με τα στοιχεία που ορίζει η νομοθεσία, να μη διαθέτει πιστοποιητικό ISO 9001 κατασκευής εν ισχύ και να μη συνοδεύεται από το σχετικό πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κατασβεστικού υλικού σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα ΕΝ.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πυρκαγιάς σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ (ενδεικτικά και πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο στη γραμμή 15, τον Μάρτιο στη γραμμή 31 και τον Ιούλιο στη γραμμή 11Β). «Επομένως, είναι εύλογη η ανησυχία που προκαλούν οι ως άνω καταγγελίες στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης και οφείλει η Διοίκηση του ΟΑΣΘ να δώσει διευκρινίσεις εάν αληθεύουν», σχολιάζει.

Ζητά, λοιπόν, από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν έχει προχωρήσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ στην προμήθεια αμπουλών αυτόματης κατάσβεσης το τελευταίο διάστημα και με ποια διαδικασία (διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση) και, εάν ναι, ποιες προδιαγραφές τέθηκαν από τον Οργανισμό για την εν λόγω προμήθεια, καθώς και αν διαθέτουν οι νέες αμπούλες όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και προδιαγραφές που ορίζει η σχετική νομοθεσία για την καταλληλότητά τους για πυρόσβεση σε μηχανές λεωφορείων.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:  Ερωτήματα σχετικά με την προμήθεια αμπούλας αυτόματης κατάσβεσης από τον ΟΑΣΘ

Σύμφωνα με καταγγελίες που επικαλείται άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στις 10/11/2018 με τίτλο «Αναξιόπιστη αμπούλα αυτόματης κατάσβεσης σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ», η διοίκηση του Οργανισμού φέρεται να έχει προχωρήσει στην προμήθεια αμπούλας αυτόματης κατάσβεσης για τοποθέτηση στα λεωφορεία του η οποία δεν διαθέτει τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, το κατασβεστικό υλικό της αμπούλας φέρεται να μη διαθέτει έγκριση (αξιολόγηση) από την Πυροσβεστική, να μην φέρει σειριακό αριθμό (μητρώο) με τα στοιχεία που ορίζει η νομοθεσία, να μην διαθέτει πιστοποιητικό ISO 9001 κατασκευής εν ισχύ και να μη συνοδεύεται από το σχετικό πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κατασβεστικού υλικού σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα ΕΝ.

Δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πυρκαγιάς σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ (ενδεικτικά και πιο πρόσφατα το Φεβρουάριο στη γραμμή 15, το Μάρτιο στη γραμμή 31 και τον Ιούλιο στη γραμμή 11Β), είναι εύλογη η ανησυχία που προκαλούν οι ως άνω καταγγελίες στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης και οφείλει η Διοίκηση του ΟΑΣΘ να δώσει διευκρινίσεις εάν αληθεύουν.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Έχει προχωρήσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ στην προμήθεια αμπουλών αυτόματης κατάσβεσης το τελευταίο διάστημα και με ποια διαδικασία (διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση); Εάν ναι, ποιες προδιαγραφές τέθηκαν από τον Οργανισμό για την εν λόγω προμήθεια;
2) Διαθέτουν οι νέες αμπούλες όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και προδιαγραφές που ορίζει η σχετική νομοθεσία για την καταλληλότητά τους για πυρόσβεση σε μηχανές λεωφορείων;  
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης»