Skip to main content

Συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η Marks & Spencer

Η βρετανική πολυεθνική ενισχύει το προφίλ των καταστημάτων της στην Ελλάδα, διατηρώντας τα τρία καταστήματα που έμειναν στη Θεσσαλονίκη.

Παρά την κρίση και τις επιπτώσεις της στο λιανεμπόριο, η πολυεθνική Marks & Spencer, δεν προτίθεται να προχωρήσει στο κλείσιμο κι άλλων καταστημάτων, μετά το λουκέτο που μπήκε σε εκείνο, στο δεύτερο της Τσιμισκή, στα μέσα του Αυγούστου.

"Με παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα, η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για τα Marks & Spencer. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει τόσο σε νέα καταστήματα, όσο και σε νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα M&S Food και πρόσφατα τα M&S Home. Στην περίπτωση του καταστήματος στην οδό Τσιμισκή 91, εξετάσαμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να βρούμε λύσεις προκειμένου να το καταστήσουμε οικονομικά βιώσιμο. Παρ’ όλα αυτά και έχοντας διερευνήσει κάθε δυνατότητα και ευκαιρία ώστε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του, οδηγηθήκαμε στη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε το κατάστημα στις 14 Αυγούστου 2015. Δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουμε στην παύση λειτουργίας άλλων καταστημάτων".

Το παραοπάνω δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη Voria.gr, τονίζοντας μάλιστα ότι η Μarks & Spencer, αντιθέτως, επενδύει στην ελληνική αγορά και μέσα στον Απρίλιο της φετινής χρονιάς υλοποίησε δύο μεγάλες επενδύσεις στην Αθήνα, στα καταστήματα του The Mall και της Γλυφάδας.

Η εταιρεία, φειδωλή στην διάθεση οικονομικών στοιχείων, δεν ανακοινώνει το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποίησε το 2015 ή και αυτών που πιθανώς προγραμματίζει, ωστόσο τονίζει ότι τα τρία καταστήματα που έχει στη Θεσσαλονίκη, θα διατηρηθούν, ενώ δεν υπάρχει κάποια σκέψη για παρουσία σε εκπτωτικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι το μεγάλο κατάστημα, επί της Τσιμισκή 45, άνοιξε το 1990 και ήταν από τα πρώτα της Marks & Spencer στην Ελλάδα. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η εταιρεία έχει παρουσία και στα εμπορικά κέντρα "Mακεδονία" και Mediterranean Cosmos".

H αλυσίδα λειτουργεί στην Ελλάδα 28 καταστήματα και το μέσο κατάστημα καταλαμβάνει 870 τ.μ. Υπάρχει ένα εύρος από 120 τ.μ., όπως το κατάστημα M&S Food στα Βριλήσσια, μέχρι 2.640 τ.μ., όπως το κατάστημα της Ερμού.

Τα M&S, όπως για συντομία τα λένε οι Βρετανοί, ιδρύθηκαν το 1884 στο Λιντς αλλά σήμερα έχουν έδρα στο Λονδίνο. Από το 2009 και ύστερα η πολυεθνική πέρασε μία περίοδο σημαντικής κάμψης αλλά στην εταιρική χρήση 2014-2015, συνέχισε να κινείται ανοδικά ( 10,3 δισ. λίρες) όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, αν και όχι με τους αναμενόμενους ρυθμούς, ενώ τα προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν κατά 6,1% και διαμορφώθηκαν σε 661 εκατ. λίρες Αγγλίας.