Skip to main content

Μαρσέϊγ εναντίον Ατλέτικο με άμεσα ενδιαφερόμενο... τον ΠΑΟΚ! (video)

Φωκαείς εναντίον Μαδριλένων στον τελικό του Europa League απόψε με την έκβαση του αγώνα να σημαδεύει τις επερχόμενες ευρωπαϊκές μάχες του «Δικεφάλου»

Η ώρα του μεγάλου τελικού του Europa League (47ος στη διοργάνωση, 9ος με τη νέα ονομασία) έφτασε με τις Μαρσέϊγ και Ατλέτικο Μαδρίτης να μονομαχούν απόψε το βράδυ στο χωρητικότητας 56.500 θεατών «Parc Olympique Lyonnais» (21:45, ΕΡΤ1, Cosmote TV) της ομώνυμης γαλλικής πόλης με στόχο την κορυφή στη δεύτερη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως όποια ομάδα στεφθεί κυπελλούχος τότε αυτομάτως θα συμμετάσχει στους ομίλους του Champions League, κάτι το οποίο ήδη έχει επιτύχει η Ατλέτικο βάση της παρουσίας της στη φετινή La Liga (τερματίζει σίγουρα 2η μια αγωνιστική πριν το φινάλε) αλλά όχι και η Μαρσέϊγ (βρίσκεται στην 4η θέση με 74 βαθμούς και στο -1 από την 3η Λυών που αυτή τη στιγμή παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης).

Η έκβαση του σπουδαίου αγώνα έχει βαρύνουσα σημασία για τον ΠΑΟΚ καθώς εφόσον η ισπανική ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο τότε ο «Δικέφαλος» θα βρεθεί αυτόματα στους ανίσχυρους του 2ου προκριματικού γύρου του επόμενου Champions League και θα τεθεί αντιμέτωπος είτε με τον Άγιαξ είτε με τη Βασιλεία.

Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκρότημα του Ντιέγκο Σιμεόνε κερδίζει απευθείας τη θέση τους στους ομίλους μέσα και συνεπώς αν κατακτήσει το τρόπαιο τότε αυτομάτως η 5η στην ευρωπαϊκή κατάταξη Γαλλία στέλνει την ομάδα που θα τερματίσει 3η στη Ligue 1 απευθείας στους ομίλους χωρίς να βγάζει ομάδα στα προκριματικά. Συνεπώς θα πραγματοποιηθεί ένα ντόμινο το οποίο θα στέλνει τις δευτεραθλήτριες Τουρκίας και Τσεχίας στον 3ο προκριματικό γύρο αφήνοντας τέσσερις ομάδες στον 2ο προκριματικό και συγκεκριμένα τον «Δικέφαλο» (29.500) και τη Στουρμ Γκρατς (6.470) ως ανίσχυρους και αντίθετα Άγιαξ (53.500) και Βασιλεία (71.000) στους ισχυρούς.

Αντίθετα αν στεφθεί κυπελλούχο το συγκρότημα του Ρούντι Γκαρσιά τότε οι «ασπρόμαυροι» θα βρίσκονται στους ισχυρούς και πιθανώς θα τεθούν αντιμέτωποι με μία εκ των Στουρμ Γκρατς, Σλάβια Πράγας (7.500), Φενέρμπαχτσε (23.500) ή Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ (8.500)

Η κλήρωση των προκριματικών θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου ενώ αντίστοιχα οι αγώνες θα διεξαχθούν 24 ή 25 Ιουλίου και 31/7 ή 1/8.

Από τη μία, οι τυπικά γηπεδούχοι Φωκαείς, πρωταθλητές Ευρώπης το 1993 θα διεκδικήσουν τη δεύτερη τους ευρωπαϊκή κούπα με άρωμα Ελλάδας καθώς σε αυτούς αγωνίζεται ο διεθνής επιθετικός Κώστας Μήτρογλου έχοντας την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο.

Aν μάλιστα ο 30χρονος ομογενής άσος παίξει απόψε θα γίνει ο 14ος Έλληνας που θα έχει λάβει μέρος σε τελικό των κυπέλλων Ευρώπης έπειτα από τους Άκη Ζήκο (Μονακό και τελικός Champions League το 2004 - ήττα από την Πόρτο στο Γκελζενκίρχεν) και Αλέξανδρο Τζιόλη (Βέρντερ Βρέμης και τελικός UEFA το 2009 - ήττα από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ στην Κωνσταντινούπολη) όπως φυσικά και των 11 παικτών του Παναθηναϊκού (τελικός κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 - ήττα από τον Άγιαξ στο Λονδίνο).

Τo ρόστερ της γαλλικής ομάδας

Τερματοφύλακες: Κανιόν, Πελέ, Μανταντά, Εσκάλς.

Αμυντικοί: Σακάι, Καμαρά, Ρολάντο, Μπεντιμό, Αμπντενούρ, Αμαβί, Ραμί,

Μέσοι: Οκάμπος, Σανσόν, Παγέ, Σαρ, Λουίς Γκουστάβο, Σερτίκ, Τοβέν, Λόπες, Ανγκισά.

Επιθετικοί: Μήτρογλου, Ενζί, Ζερμέν.

Προπονητής: Ρούντι Γκαρσιά.

Πιθανή εντεκάδα (4-2-3-1)

Μανταντά  -Σακάι, Ραμί, Γκουστάβο, Αμαβί- Σανσόν, Ανγκισά -Τοβέν, Παγέ, Οκάμπος- Ζερμέν.



Από την άλλοι, οι «Ροχιμπλάνκος», δις κάτοχοι του θεσμού (2010 στο Αμβούργο εναντίον της Φούλαμ (1η χρονιά του θεσμού με την ονομασία Europa League - 2012 στο Βουκουρέστι εναντίον της Αθλέτικ Μπιλμπάο), είναι για πολλούς το φαβορί της σημερινής αναμέτρησης όντας πιο έμπειρη και μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα σε μεγάλα παιχνίδια.

Το ρόστερ της ισπανικής ομάδας:

Τερματοφύλακες: Όμπλακ, Βέρνερ.

Αμυντικοί: Γκοδίν, Λουίς, Σάβιτς, Βρσάλκο, Ερνάντεθ, Χιμένεθ, Σέρχι, Μουνιόθ.

Μέσοι: Παρτέϊ, Κόκε, Νίγκεθ, Κορέα, Γκάμπι, Βιτόλο, Ολαμπέ.

Επιθετικοί: Γκριεζμάν, Τόρες, Κόστα, Γκαμεϊρό.

Προπονητής: Ντιέγκο Σιμεόνε.

Πιθανή εντεκάδα (4-4-2)

Όμπλακ, -Λουίς, Γκοδίν, Σάβιτς, Χουανφράν- Κόκε, Σαούλ, Γκάμπι, Κορέα -Κόστα, Γκριεζμάν.

Σημειώνεται πως διαιτητής του μεγάλου αγώνα θα είναι ο 45χρονος Ολλανδός Μπιόρν Κάϊπερς όπου είχε διευθύνει τον τελικό του Champions League το 2014 ανάμεσα στην Ατλέτικο και τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μιλάνο που βρήκε νικητές τους «μερένγχες».

Πρεσβευτής του τελικού είναι ο Ερίκ Αμπιντάλ -που φόρεσε και τη φανέλα του Ολυμπιακού (2014 - 2015) κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ελλάδος- με σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής της Λυών (3 Πρωταθλήματα Γαλλίας) και ιδίως της Μπαρτσελόνα (4 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Champions League, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων).