Skip to main content

Μάρτιος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης - Ξεκινάει από το Επταπύργιο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ξεκινάει αυτήν την Κυριακή τους περιπάτους στο Επταπύργιο - Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει περιήγηση στο Επταπύργιο.

Πρόκειται για τον πέμπτο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων γνωρίζουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους - τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

Η δήλωση συμμετοχής στους περιπάτους είναι απαραίτητη και γίνεται αποκλειστικά και μόνο τηλεφωνικά. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Κατά την επίσκεψη τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο πιστοποιητικά. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία επιτρέπεται σε όσους/ες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Η δήλωση συμμετοχής για τη συγκεκριμένη περιήγηση ολοκληρώθηκε. Η Εφορεία ευχαριστεί το κοινό για το ενδιαφέρον και δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει να διοργανώσει σύντομα κι άλλη περιήγηση στο συγκεκριμένο μνημείο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 10 Μαρτίου έως το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 θα φιλοξενήσει στο Γενί Τζαμί την εικαστική έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Van Abbe House Eindhoven της Ολλανδίας και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Πρόκειται για έκθεση Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, η θεματική της οποίας αφορά στην απόδοση της προσωπικής οδύσσειας του εκάστοτε καλλιτέχνη-δημιουργού, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του καθενός, αντανακλώντας τη σκληρή ευρωπαϊκή πολιτική που βίωσε η χώρα σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Στόχος της έκθεσης είναι να «συνομιλήσουν» καλλιτέχνες του βορρά και του νότου με το κοινό και να εκφράσουν τις δικές τους ιστορίες.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και σεμινάρια φωτοχαρακτικής.

Συνεχίζεται στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας η έκθεση με τίτλο «Mura che uniscono. Salonicco a Cittadella (Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στην Cittadella)», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella. Η έκθεση απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο, που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μέσα από 55 αντικείμενα και πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσιάζεται η Βυζαντινή και Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Η έκθεση επικεντρώνεται στην οχύρωση της πόλης, στην Ακρόπολη και στο φρούριο του Επταπυργίου. Στο δεύτερο μέρος, που επιμελήθηκε το ΜΟΜus, η Θεσσαλονίκη και η Cittadella συνομιλούν μέσα από το σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο του φωτογράφου Πάρη Πετρίδη και της εικαστικού Γεωργίας Δαμοπούλου. Το σύνολο της έκθεσης αποτυπώθηκε σε συνοπτικό κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 19.11.2021-31.3.2022.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Μάρτιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Ο μακεδονικός τάφος της Νεάπολης» και «Σπάραγμα τοιχογραφίας του 13ου αιώνα από την περιοχή της Ακρόπολης».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 και παρουσιάζει τον μακεδονικό τάφο που αποκαλύφθηκε στη Νεάπολη, στα βόρεια πέρατα της δυτικής νεκρόπολης της Θεσσαλονίκης.

Στη δεύτερη ιστορία, η οποία θα αναρτηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, παρουσιάζεται σπάραγμα τοιχογραφίας του 13ου αιώνα από άγνωστο βυζαντινό ναό που εντοπίστηκε ανασκαφικά στην περιοχή της Ακρόπολης.