Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ!

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διασφάλισε το waiver, αλλά και το QE, συνιστά μια μεγάλη, διπλή, απώλεια, που δύσκολα αναπληρώνεται.

Γιατί είναι θετικοί οι μεγάλοι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, όπως, για παράδειγμα, η Moody's, για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας; Όχι λόγω των προοπτικών της, ούτε και εξαιτίας της «καθαρής» εξόδου της από τα μνημόνια, όπως θα περίμενε κανείς. Τότε γιατί; Επειδή, σύμφωνα με τους αναλυτές τους, θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της χώρας και μετά τις 20 Αυγούστου. Το συμπέρασμα; Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα στην Ελλάδα σήμερα. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι το μεταμνημονιακό μοντέλο επιτήρησης της χώρας από τους δανειστές της θα είναι εξαιρετικά αυστηρό και σκληρό, κάνει τους διεθνείς αναλυτές να είναι αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα της χώρας μας.
 
Η διαπίστωση αυτή, από μόνη της, είναι ενδεικτική του κλίματος δυσπιστίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό ακόμα σήμερα. Και να καταδεικνύει το βαθμό δυσκολίας που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα αν βάδιζε χωρίς αυστηρό έλεγχο από τον Αύγουστο και μετά. Ηδη, το γεγονός ότι δεν διασφάλισε το waiver, αλλά και το QE, συνιστά μια μεγάλη, διπλή, απώλεια, που δύσκολα αναπληρώνεται. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο δεν το παραδέχονται, ενδεχομένως επειδή δεν τους το επιτρέπει το Μαξίμου.
 
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πολύ σκληρή για την κυβέρνηση και θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο σκληρή αν επιχειρούσε μια ομολογιακή έξοδο, χωρίς καμία «ομπρέλα». Ευτυχώς που τελικά επικράτησαν περισσότερο ώριμες σκέψεις και πλέον η χώρα οδεύει προς πιο ασφαλή λιμάνια, υπό την επίβλεψη των δανειστών της.
 A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ