Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
x

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις πατριωτικές φωνές του άνω του 70% λαού, αλλά απεναντίας μακεδονίζει όσο και ο Ζάεφ.

Με κανένα τρόπο δεν εξηγείται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις προκλήσεις των Σκοπιανών. Αντιθέτως μάλιστα, επιχειρεί να εξωραΐσει την κατάσταση, μη θέλοντας να παραδεχθεί τι ακριβώς προκύπτει από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δημοσίως και χωρίς περιστροφές ο Ζάεφ δήλωσε ότι ενδεχομένως να διδάσκεται και στην Ελλάδα η «μακεδονική γλώσσα». Επρόκειτο και για υπόμνηση του αιτήματος των εδώ μακεδονιζόντων, που από καιρό απαιτούν την αναγνώριση της σλαβικής γλώσσας ως μακεδονικής και την διδασκαλία της στα σχολεία.

Κι αφού ο θόρυβος στην Ελλάδα από τους πατριώτες ήταν μέγας, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση συρόμενη να διαρρεύσει ότι ενοχλήθηκε και ότι ίσως τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός στον Ζάεφ. Και μόνο το γεγονός ότι δεν σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο για να τον… ξαποστείλει, δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας στο ζήτημα της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Είναι όμως ενδεικτικό, το κατωτέρω περιστατικό, που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις πατριωτικές φωνές του άνω του 70% λαού, αλλ’ απεναντίας μακεδονίζει όσο και ο Ζάεφ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, με γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι ντροπή ο Ζάεφ, να παραποιεί ενσυνείδητα την συμφωνία των Πρεσπών και εντός του κοινοβουλίου της FYROM να δηλώνει ψευδώς ότι υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα που ο ίδιος ονομάζει "μακεδονική", στην Ελλάδα και να μιλάει για μειονότητα των "Μακεδόνων του Αιγαίου"».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης δεν φάνηκε να συμφωνεί με την τοποθέτηση αυτή και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του «συντρόφου του», και έκανε λόγο για ρυπαρογραφήματα και για δηλώσεις που εμφορούνται από τη λογική της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, μάλιστα, ο Χρήστος Καραγιαννίδης έκανε γνωστές τις απόψεις του και στα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος, προκειμένου να διαγραφεί ο Κρητικός βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκχώρηση επομένως εθνικών δικαιωμάτων στους σκοπιανούς, μπορεί να είχε πρωταγωνιστές του κ.κ. Κοτζιά-Τσίπρα, αλλά με σύμφωνη γνώμη της Αριστεράς. Η δε κυβέρνηση όπως προείπα, με διαρροές επιχείρησε να πείσει ότι ο Ζάεφ ανακάλεσε, αποδίδοντας σε παρανόηση των δηλώσεών του. Όλα καλά, επομένως.

Όμως, πέρα από την πρόκληση της διδασκαλίας της σλαβικής γλώσσας στην Ελλάδα, υπάρχει και εμπαιγμός από πλευράς των Σκοπιανών, ότι δήθεν ανασκεύασαν, με την κυβέρνηση της Ελλάδας να το αποδέχεται. Καμιά παρανόηση δεν υπήρξε, και καμιά ανασκευή δεν έγινε. Τη δήλωση του Ζάεφ την καταχώρησε ο σκοπιανός Τύπος, και μέχρι την υποτυπώδη αντίδραση της κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμιά ανασκευή.

Αλλά και ως προς την ουσία, δεν έγινε καμιά διάψευση των λεγομένων. Η δήθεν ανασκευή, μιλά αορίστως, που όποιος δεν είχε πληροφορηθεί το συμβάν είναι παντελώς αδύνατο να κατανοήσει περί τίνος πρόκειται. Όπως καταχώρησε εχθές η Voria.gr, είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι: «Δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή: ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».

Και η υπόλοιπη δήλωσή του είναι το ίδιος ασαφής και αδιάφορη. Ποια είναι δηλαδή η εγγύηση που απορρέει από την Συμφωνία των Πρεπών, ότι «δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών»; Ο Λένιν έλεγε, και αυτό το γνωρίζουν καλά οι πρώην κομμουνιστές Ζάεφ και Τσίπρας, ότι οι συμφωνίες μεταξύ κρατών, είναι σαν την κρούστα της πίττας, που πρέπει να την σπάσεις για να τη φας. Και με τους Τούρκους έχουμε συμφωνίες, αλλά τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Παρέχει κάποια εγγύηση η υπογραφή και ο λόγος των Τούρκων; Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπήρξε αντίδραση στην Ελλάδα, μόνον για το θέμα της διδασκαλίας της σλαβικής γλώσσας. Ότι το άρθρο 36 είναι αλυτρωτικό, αυτό δεν το πρόσεξε κανείς; Θα το δούμε στο αυριανό σημείωμα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ