Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη κίνηση και συμμόρφωση στην πρεμιέρα του κόκκινου

Σε συνθήκες όμοιες με την καραντίνα λειτουργεί από σήμερα η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης. Η εικόνα σε κέντρο, Εύοσμο, Καλαμαριά και Λαγκαδά.

Καθολική είναι η χρήση μάσκας σήμερα σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. Παρότι η κίνηση είναι αυξημένη και χώροι συνωστισμού υπάρχουν και μάλιστα εστιασμένοι, οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να πειθαρχούν στα νέα σκληρά μέτρα, που υπαγορεύει το επίπεδο επιτήρησης 4.

Εν αναμονή και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, στην πρεμιέρα της Θεσσαλονίκης στο κόκκινο, οι πολίτες κυκλοφορούν σχεδόν όπως κάθε Παρασκευή, μετά το καλοκαίρι (αυξημένη κίνηση) με την αγορά, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και ανατολικά, δυτικά και στην επαρχία, να δέχεται αρκετό κόσμο.

Σε καμιά περίπτωση τα σενάρια ότι με τα νέα μέτρα θα «νεκρώσει» ή θα περιοριστεί δραματικά η κίνηση δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, η κίνηση είναι όσο αυξημένη ήταν και το προηγούμενο διάστημα, λόγω και της καλοκαιρίας.

Τα καταστήματα εστίασης επίσης έχουν πειθαρχήσει και μάλιστα σε συντριπτικό ποσοστό, καθώς όλα είναι κλειστά, πλην εκείνων που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery ή take away.

Πολύς κόσμος επιλέγει να πάρει τον καφέ του από το πρωί και να τον πιει σε παγκάκια και υπαίθριους χώρους ή στο... πόδι, περπατώντας.

Χώροι συνωστισμού έχουν δημιουργηθεί από νωρίς το πρωί έξω από τα καταστήματα των Τραπεζών, αλλά και εταιριών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για την πληρωμή υποχρεώσεων και τις άλλες συναλλαγές των πολιτών.

Οι περισσότεροι πολίτες τόνιζαν ότι αυτές τις μέρες είναι η πληρωμή των δόσεων στην εφορεία, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις, όπως και η πληρωμή λογαριασμών τηλεφωνίας, ενέργειας κτλ, κι αυτές οι συναλλαγές είναι που ανάγκασαν πολλούς να σταθούν σε ουρές.

Αρκετός κόσμος κάνει βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως και στο κέντρο της πόλης, όλοι με μάσκες. Όπως παρατηρεί ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δαγκλής, «είναι ευχάριστη η καθολική χρήση της μάσκας από το πρωί. Ο κόσμος προσέχει και πειθαρχεί. Βέβαια η κίνηση είναι αυξημένη σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Το κόκκινο δεν είχε επιπτώσεις στην κίνηση, που είναι ανάλογη όλων των αντίστοιχων ημερών του προηγούμενου διαστήματος που είχαμε καλό καιρό. Επίσης πολύ καλή είναι η εικόνα από τη μη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες έχουν πειθαρχήσει κι από το πρωί οι έλεγχοι δεν έδειξαν παραπτώματα. Τα τραπεζάκια έχουν μαζευτεί και πλέον λειτουργεί μόνον το take away και το delivery».

Ο κ. Δαγκλής επισήμανε μάλιστα στη Voria.gr ότι άμεσα η Δημοτική Αστυνομία μπήκε σε 24ωρη και επταήμερη λειτουργία. «Πλέον έχουμε εκτεταμένους και εξονυχιστικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Από σήμερα λειτουργούμε σε τρεις κι όχι σε δυο βάρδιες και θα γίνονται έλεγχοι σε όλο το εικοσιτετράωρο και τις επτά μέρες της εβδομάδας. Όπως δηλαδή λειτουργούσε η υπηρεσία στη διάρκεια της καραντίνας την άνοιξη. Η εντατικοποίηση των ελέγχων θέλουμε να συμβάλει στη συμμόρφωση όλων στα νέα μέτρα, ώστε γρήγορα να φύγει η Θεσσαλονίκη από το κόκκινο. Τα κλιμάκια είναι μικτά ειδικά στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο κέντρο του Ευόσμου, αλλά και στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, ενώ αυξημένη είναι από νωρίς το πρωί η κίνηση στο κέντρο του Λαγκαδά και το μόνο που διαφοροποιεί τη σημερινή μέρα από μια «κανονική» Παρασκευή είναι ότι όλοι φορούν παντού μάσκες.

Εκτιμήσεις για την αγοραστική κίνηση είναι νωρίς να γίνουν, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα εμπορίας τροφίμων.

Έλεγχοι γίνονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε πρώτη φάση φαίνεται πως η πειθαρχία στα μέτρα είναι υποδειγματική.