Skip to main content

Masterclass για τους «Έλληνες στον Κόσμο» από το ΚΘΒΕ

Σειρά αφιερωμάτων σε Έλληνες καλλιτέχνες καταξιωμένοι στο εξωτερικό τα οποία περιλαμβάνουν διαλέξεις και σεμινάρια. Οδηγός για αιτήσεις συμμετοχών.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προετοιμάζει μια σειρά αφιερωμάτων σε Έλληνες καλλιτέχνες, διαφορετικών χώρων της τέχνης που διαπρέπουν με το έργο τους στο εξωτερικό. Οι δράσεις εντάσσονται στη διοργάνωση «Έλληνες στον Κόσμο» που υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ» του Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Τα αφιερώματα αυτά περιλαμβάνουν διαλέξεις και σεμινάρια που σαν στόχο έχουν να γίνει γνωστό το έργο των καλλιτεχνών στο κοινό της Θεσσαλονίκης και να μοιραστούν οι ίδιοι την εμπειρία τους, τις τεχνικές γνώσεις, τα ιδιαίτερα θέματα της δουλειάς τους με νεότερους καλλιτέχνες της πόλης.

Η διοργάνωση ξεκινά με την παρουσίαση του έργου του κ. Γιάννη Θαβώρη, σκηνογράφου, που έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε πλήθος παραστάσεων όπερας, θεάτρου, μιούζικαλ και χορού σε Ευρώπη και Αμερική.

Η ομιλία του θα λάβει χώρα στο Βασιλικό Θέατρο το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Τον κ. Θαβώρη θα προλογίσει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, θεατρολόγος, κ. Όλγα Χατζηϊακώβου.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει masterclass απευθυνόμενο στους τελειόφοιτους σκηνογράφους του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, στο οποίο ο καλλιτέχνης θα μοιραστεί την εμπειρία του με τους φοιτητές.

Δεύτερη επίσημη καλεσμένη μας θα είναι η διακεκριμένη σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, υψίφωνος και υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Κωστράκη.

Η παρουσίαση του έργου της θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Την κ. Κωστράκη θα προλογίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, κ. Ζωή Τσόκανου.

Η κ. Κωστράκη θα διεξάγει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου masterclass για λυρικούς τραγουδιστές και ηθοποιούς με θέμα: Μουσική έκφραση από το θεατρικό ως το λυρικό τραγούδι - Ο κοινός κόσμος δυο διαμετρικά αντίθετων ειδών ερμηνείας. Βασικό θέμα του σεμιναρίου είναι η τεχνική του τραγουδιού ως εργαλείο έκφρασης και όχι ως αυτοσκοπός και ο ρόλος της στην ερμηνεία και στην αυθεντικότητα του κάθε ρεπερτορίου. 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου το βιογραφικό τους, ένα demo με ένα κομμάτι (πρόχειρη ηχογράφηση ακόμη και a capella για τους ηθοποιούς), όπως και τους τίτλους 2 κομματιών που θα ήθελαν να δουλέψουν στο σεμινάριο (λυρικές άριες από το ευρύ ευρωπαϊκό ρεπερτόριο της όπερας ή ελληνικά τραγούδια από το θέατρο).

Την κ. Κωστράκη θα συνοδεύσει στο πιάνο η κ. Κατερίνα Σακέτα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται στο s.papadimitriou@ntng.gr με θέμα μηνύματος: «MASTERCLASS ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΡΑΚΗ».

Τη σκυτάλη παίρνει ο κ. Δάφνις Κόκκινος, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, που είναι ο μοναδικός Έλληνας χορευτής στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ της Pina Bausch.

Η ομιλία του κ. Κόκκινου θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Τον κ. Κόκκινο θα προλογίσει η χορογράφος κ. Αναστασία Θεοφανίδου.

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass για επαγγελματίες χορευτές στο Βασιλικό Θέατρο.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, με την ένδειξη «MASTERCLASS ΔΑΦΝΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ» στο s.papadimitriou@ntng.gr .

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η διοργάνωση θα κλείσει με καλεσμένο τον διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη κ. Χρήστο Χατζή.

Η παρουσίαση του έργου του θα γίνει στο Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Ο συνθέτης θα μας μιλήσει για τη σχέση πνευματικότητας και μουσικής και για την «απογκετοποίηση της λόγιας μουσικής». Θα παρουσιάσει αποσπάσματα του έργου του και θα μοιραστεί την εμπειρία του στο χώρο της σύνθεσης με το κοινό και τους καλλιτέχνες της πόλης.

Ο κ. Χατζής θα πραγματοποιήσει masterclass με θέμα: Σύγκλιση: Το Zeitgeist του 21ου αιώνα. Το masterclass θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 23 Δεκεμβρίου.

AΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν το βιογραφικό τους και να υποβάλλουν μαζί μια παρτιτούρα σε pdf και μία ηχογράφηση (ζωντανή ή MIDI) σε MP3, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με την ένδειξη «MASTERCLASS ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣ» στο s.papadimitriou@ntng.gr .