Skip to main content

Μάστιγα τα ογκώδη που πετιούνται στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Πονοκέφαλος στη δημοτική αρχή από τα συνεχή φαινόμενα απόρριψης ογκωδών υλικών και αντικειμένων από πολίτες που προχωρούν σε ανακαινίσεις

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της η απόρριψη ογκωδών υλικών και αντικειμένων από πολίτες που προχωρούν σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων τους.

Πόρτες, παράθυρα, κουφώματα, λεκάνες, καζανάκια, καναπέδες, καρέκλες, στρώματα ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές, αφήνονται «χύμα» καθημερινά, δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των απορριφθέντων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πεζών στα πεζοδρόμια, αναγκάζοντάς τους για να περάσουν από το σημείο να κατέβουν στο δρόμο.

Γειτονιές ολόκληρες μετατρέπονται σε μπαζότοπους, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από πολίτες που βλέπουν κάποιους ασυνείδητους να προτιμούν την εύκολη λύση από το να μισθώσουν ένα κάδο ή απλά να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Τα παράπονα είναι πολλά και μάλιστα δεν λείπουν οι φωνές που δηλώνουν ότι επικοινωνούν με τον δήμο, ωστόσο δεν μπορούν να βρουν κάποιον υπεύθυνο.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης και η υπηρεσία Καθαριότητας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πρόβλημα και να βάλει τάξη στους δρόμους και τα πεζοδρόμια από την ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών αντικειμένων δημιούργησε τον περασμένο Μάϊο την ομάδα «Ευταξίας» η οποία αποτελείται από επόπτες καθαριότητας που κάνουν περιπολίες με δίκυκλα για να εντοπίσουν τα προβλήματα και φυσικά τους παραβάτες.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Ζεϊμπέκης, μιλώντας στη Voria.gr, επισημαίνει ότι μέσα στο χρονικό διάστημα που η ομάδα «Ευταξίας» έπιασε δουλειά, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

«Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα, καθώς όσοι εντοπίζονται να πετούν ογκώδη ή σκουπίδια, συνετίζονται μετά την παρέμβαση της ομάδας. Αναμένουμε από τον Σεπτέμβριο και μετά καλύτερα αποτελέσματα, γιατί και για τους εργαζομένους είναι ένα πρωτόγνωρο αντικείμενο, ωστόσο είμαστε σε καλό σημείο» δηλώνει ο κ. Ζεϊπμπέκης. 

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία η οποία όποτε χρειάζεται συνδράμει στις προσπάθειες. Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο και αυτό γιατί όσο εντοπίζονται, συνετίζονται και τα μαζεύουν εντός του χρονικού διαστήματος που τους έχει δοθεί από την υπηρεσία. «Δίνουμε ένα μικρό χρονικό όριο και ενημερώνουμε αυτόν που εντοπίζουμε, ότι αν δεν τα μαζέψει μέσα σε αυτό το διάστημα θα του επιβληθεί πρόστιμο, οπότε συνετίζεται και τα μαζεύει».

Ο κ. Ζεϊμπέκης τονίζει ότι όσες δυνάμεις και να διαθέσει η υπηρεσία, όσα και να μαζέψει από τους δρόμους της πόλης, αν δεν υπάρχει η συνεργασία των πολιτών, θα υπάρχει αυτή η εικόνα. «Αν θέλουμε να λερώνουμε την πόλη, θα την λερώνουμε, και πέντε χιλιάδες εργάτες να διαθέτει η υπηρεσία, αν κάποιοι θέλουν να τη βρωμίζουν θα το κάνουν» τονίζει.

Αναλυτικά το έργο της αντιδημαρχίας καθαριότητας και οι δράσεις της σε όλους τους τομείς θα παρουσιαστούν στον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής για το 2020 ο οποίος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη.