Skip to main content

Ματαιώθηκαν για τρίτη φορά οι εκλογές στο ΑΠΘ

Ματαιώθηκε για τρίτη φορά, μετά τις 15 και 17 Φεβρουαρίου, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ματαιώθηκε για τρίτη φορά, μετά τις 15 και 17 Φεβρουαρίου, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, φοιτητές, μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών (ΕΣΔΕΠ) και διοικητικοί παρεμπόδισαν καθηγητές που επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο της Νομικής για να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφορίας.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ και το Σωματείο διοικητικών υπαλλήλων με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της εκλογικής διαδικασίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής να προχωρήσει σε επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών.

Με έγγραφό του που απέστειλε στις πρυτανικές αρχές και προωθήθηκε στο υπουργείο, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ ζήτησε την αναστολή ισχύος της Οργανωτικής Επιτροπής, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που κατέθεσαν 19 ΑΕΙ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου και την ταξινομική ψήφο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστάσιο Μάνθο, πρόκειται για αίτημα που «δεν έχει ούτε νομική, ούτε λογική ισχύ» εφόσον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ οι νόμοι εφαρμόζονται κανονικά.

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, 114 πανεπιστημιακοί ζήτησαν με επιστολή τους στον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, την οποία κοινοποίησαν μεταξύ άλλων στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, να διασφαλίσει από τη θέση του την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ώστε να μην εμποδιστεί κανένας καθηγητής του ΑΠΘ να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Οποιαδήποτε παρακώλυση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά μας δικαιώματα και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, είναι παράνομη και αντίθετη στις προβλέψεις του νέου νόμου και συνιστά αξιόποινη πράξη» αναφερόταν στην επιστολή.

Ανάλογη εικόνα και στην Πάτρα, όπου βρίσκεται υπό κατάληψη το κτήριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή νέας διοίκησης. Έξω από το κτήριο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης τόνισε πως είναι κατά κάθε μορφής βίας. Η παρεμπόδιση των διαδικασιών δεν τιμά κανέναν, συσσωρεύονται οι αρνητικές εντυπώσεις για τα δημόσια Πανεπιστήμια και γι αυτό χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, σημείωσε μεταξύ άλλων.