Skip to main content

Μαθητές από τις Σέρρες και την Καβάλα καινοτομούν και... επιχειρούν

Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές, να κατανοήσουν βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, κ.α.

Με δύο εικονικές επιχειρηματικές συμπράξεις το 1ο ΓΕΛ Σερρών, το 1ο ΕΠΑΛ – Ε.Κ.Σερρών και το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας συμμετέχουν στη 13η Μαθητική Εμπορική Έκθεση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων – Junior Achievemment Greece, που θα πραγματοποιηθεί  στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019.

Σύμφωνα με το anexartitos.gr, η πρώτη Εικονική Μαθητική Επιχείρηση είναι η «ERMΙS», σε σύμπραξη του 1ου ΓΕΛ Σερρών με τον Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ- Ε. Κ. Σερρών και του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας,. που έχει ως σκοπό με τα προϊόντα της να παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης στον αγροτικό κόσμο.



Με άξονα τα οφέλη της υψηλής τεχνολογίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την έρευνα, το αντικείμενο των εργασιών της εταιρίας περιλαμβάνει:

- τον σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικών μηχανικών και ηλεκτρονικών διατάξεων
- τον σχεδιασμό, την κατασκευή – συναρμολόγηση, εγκατάσταση και  συντήρηση συστημάτων
- την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων μέτρησης και χαρακτηρισμού φυσικών μεγεθών στον αγροτικό χώρο.
- την παροχή υπηρεσιών στους τομείς συντήρησης και επισκευής τεχνολογικών συστημάτων
«ΕΡΜIS»

Η νεοφυής εταιρεία «ΕΡΜIS» κάνει τα πρώτα της βήματα στον κλάδο της αγροτικής τεχνολογίας με το έξυπνο σύστημα επιτήρησης θερμοκρασίας-υγρασίας περιβάλλοντος και εδάφους «τηλεFARMA» προορισμένο για χρήση σε:

- αγροτικές καλλιέργειες από επαγγελματίες αγρότες
- θερμοκήπια
- λαχανόκηπους
- μεμονωμένες εγκαταστάσεις

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα «τηλεFARMA» σε προγραμματισμένους χρόνους μετρά την υγρασία και θερμοκρασία περιβάλλοντος και εδάφους (δυνατότητα μέχρι 24 μετρήσεις το 24ωρο)  και στέλνει τις πληροφορίες αυτές μέσω μηνυμάτων SMS σε έναν ή και  δύο τηλεφωνικούς αριθμούς. στον ενδιαφερόμενο αγρότη ενημερώνοντάς τον για τις συνθήκες που επικρατούν στο αγρόκτημά του. Επομένως, προσφέρει εξ αποστάσεως έλεγχο των περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης τα δεδομένα μπορούν να αποσταλούν και στην ιστοσελίδα Thingspeak (www.thingspeak.com) για γραφική απεικόνιση.

Η συσκευή δουλεύει αυτόνομα ή σε δίκτυο μέσω Bluetooth συλλέγοντας δεδομένα από περισσότερα του ενός σημεία, ενώ χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φορτίζονται από ηλιακό πάνελ.

Για τη λειτουργία της απαιτεί κάρτα SIM κινητής τηλεφωνίας και χρήση μηνυμάτων SMS και δεδομένων Internet.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Ο αγρότης τοποθετεί τα αισθητήρια θερμοκρασίας και υγρασίας στο έδαφος σε βάθος αντίστοιχο με αυτό που θέλει να μετρήσει. Προγραμματίζει τη συσκευή για τις ώρες μέτρησης και ενεργοποιεί ή όχι τη δυνατότητα αποστολής δεδομένων στο Διαδίκτυο. Η συσκευή είναι έτοιμη και την πρώτη προγραμματισμένη ώρα θα στείλει σχετικό μήνυμα SMS με τις μετρούμενες τιμές στους τηλεφωνικούς αριθμούς που έχουν δηλωθεί.

SerVol: το νέο «μαγικό» φίλτρο από τις Σέρρες

Παράλληλα, μαθητές του 1ου ΓΕΛ Σερρών και του τομέα  Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ – Ε.Κ. Σερρών συμμετέχοντας  στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού ΣΕΝ Junior Achievemment Greece, δημιούργησαν την  εικονική μαθητική επιχείρηση με την επωνυμία SerVol.



Σε μια εποχή όπου οι νέοι κάνουν μία στροφή σε αυθεντικές παραδοσιακές αξίες, γεύσεις και αρώματα, οι μαθητές αποφάσισαν να εκμοντερνίσουν τις πρότυπες συνταγές παραγωγής τσίπουρου-ούζου των προγόνων τους «ντύνοντάς» τες με μία σύγχρονη φιλοσοφία. Στο πλαίσιο αυτό η μαθητική εικονική επιχείρηση φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγής, αποθήκευσης, συσκευασίας, προώθησης, και εμπορίας ενός «παραδοσιακού» κοκτέιλ Ούζου – Τσίπουρου εμποτισμένου με τις θεραπευτικές ιδιότητες των χυμών του ροδιού, της αρώνιας του βύσσινου και του λεμονιού, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Κοκτέιλ Ούζου – Τσίπουρου

Το SerVol είναι το νέο «μαγικό» φίλτρο από τις Σέρρες, ένας νέος συνδυασμός, της παράδοσης και των συστατικών της φύσης, που είναι έτοιμος να ξεσηκώσει όχι μόνο τους Σερραίους αλλά και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Και στα δύο προγράμματα επιχειρηματικότητας, μέσα από μία βιωματική μαθησιακή διαδικασία, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές, να κατανοήσουν βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους και να βιώσουν μία πρωτόγνωρη επαγγελματική εμπειρία.

«Με την εφευρετικότητα, την αποφασιστικότητα, τη φαντασία  και τον ενθουσιασμό τους, σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η ιδεολογία της «ήσσονος προσπάθειας», οι μαθητές μας, δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης και κάνουν τα δικά τους μικρά θαύματα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι μαθητές εργάστηκαν υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους κ.κ. Γρίψιου Α., Ντίκογλου Κ., Αλεξοπούλου Α., Χριστοπούλου Ε. και Κουμουλίδη Κ..