Skip to main content

Διαμαρτυρία μαθητών ΕΠΑΣ: «Όχι» στην υποβάθμιση του πτυχίου μας

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ διαμαρτύρονται για τον νέο νόμο που όπως υποστηρίζουν «υποβιβάζει το πτυχίο τους» και ζητούν κατάργηση ή τροποποίησή του

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας κοινοποιούμενη στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αποστέλλουν μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ για τον «υποβιβασμό των πτυχίων τους με το νέο νομοσχέδιο», την οποία συνυπογράφουν μαθητές των περισσότερων ΕΠΑΣ της χώρας ενώ ζητούν να ισχύσουν, για όσους σπουδάζουν ήδη, μεταβατικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι μαθητές, με τον ήδη υπάρχοντα νόμο (Ν. 3475/2006) οι απόφοιτοι της «τάξης µαθητείας» αποκτούσαν πτυχίο επιπέδου EQF5 και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ πτυχίο ειδικότητας, επιπέδου EQF4, επαγγελµατική εµπειρία καθώς και συντάξιµα ένσηµα µε ιατροφαρµακευτική περίθαλψη για όσο διάστηµα πραγµατοποίησαν πρακτική άσκηση.

Όμως, ο νέος νόμος (Ν. 4763/2020 - ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020) «υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ σε µεταγυµνασιακή κατάρτιση ΣΕΚ ή ΕΣΚ και στο επίπεδο 3 κατόπιν, µάλιστα, πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ».

Ο μαθητής της 2ης Επας-ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του τμήματος «Τεχνίτες υποστήριξης συστημάτων υπολογιστών» Κωνσταντίνος Κύρου τονίζει στη Voria.gr πως «επιλέξαµε να φοιτήσουµε σε ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ επειδή γνωρίζαµε ότι θα αποκτήσουµε πτυχίο επιπέδου 4 µε επαγγελµατικά δικαιώµατα µέσω ενδοσχολικών εξετάσεων. Αντιθέτως, αν γνωρίζαµε τα νέα αυτά δεδοµένα, ότι δηλαδή θα αποκτήσουµε αρχικά µια απλή βεβαίωση περάτωσης και, εν συνεχεία, πτυχίο επιπέδου τρία µόνο µετά από πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ δεν θα επιλέγαµε να φοιτήσουµε σε ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως επέλεξαν έναν πιο ειρηνικό τρόπο διαμαρτυρίας, με τη γραπτή επιστολή διαμαρτυρίας, για να μπορέσουν να εισακουστούν.

«Δεν θέλουμε η ίδια η κυβέρνηση να μας εξαναγκάζει να φοιτήσουμε στα ΙΕΚ για να μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας». Ο Κωνσταντίνος Κύρου υπογραμμίζει πως ο ίδιος όταν απευθύνθηκε σε ένα ΙΕΚ, του γνωστοποιήθηκε πως πρέπει να επαναλάβει τα χρόνια των σπουδών του καθώς η βεβαίωση από το ΕΠΑΣ δεν αποδεικνύει την εμπειρία.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «πολλοί, µάλιστα, από εµάς είχαµε γίνει δεκτοί σε Δηµόσια Ι.Ε.Κ. και σκοπίµως επιλέξαµε τις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ διότι εξασφάλιζαν το ίδιο επίπεδο πτυχίου µε ίδια επαγγελµατικά δικαιώµατα και, παράλληλα, ως θετικό για εµάς στοιχείο, και επαγγελµατική εκπαίδευση».

Σημειώνεται πως μιλάει εκ μέρους των µαθητών της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ - ΚΕΤΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και της 2ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ - ΚΕΤΕΚ Θεσσαλονίκης.

Ο μαθητής συμπληρώνει πως ανάλογο ερώτημα έχουν θέσει και γρατπώς στην κα Κεραμέως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Επιλογικά, καταλήγει πως με την επιστολή ζητούν να κατατεθεί άµεσα προς ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία τροπολογία στο ν. 4763/2020 σύµφωνα µε την οποία: «…οι µαθητές που φοιτούν κατά την ψήφισή του παρόντος στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ολοκληρώνουν τη φοίτηση τους βάσει του καθεστώτος µε το οποίο έχουν εισαχθεί».