Skip to main content

Μαθητές γυμνασίου ψηφιοποίησαν την παραδοσιακή φορεσιά της Νάουσας

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να έρθουν κοντά οι μαθητές τόσο με τη νέα τεχνολογία όσο και με τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Κοντόμεσο εφαρμοστό μπούστο, φαρδιά φούστα με καλοσιδερωμένες πιέτες, πλούσιο χρυσό κέντημα και δαντέλα σε πολλούς και περίτεχνους συνδυασμούς, είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής φορεσιάς της Νάουσας, που αποτύπωσαν σε ψηφιακή μορφή μαθητές της Β' και Γ' γυμνασίου της περιοχής, χαρίζοντάς της την πρωτιά στην online παγκόσμια βιβλιοθήκη τρισδιάστατων μοντέλων.

Το μαφέσι - το μεταξωτό τετράγωνο ύφασμα που το δίπλωναν σχηματίζοντας ένα λεπτό ζωνάρι - τα κισμιρένια μανικάκια, το σπάνιο βελούδο και το κεφαλοκάλυμμα με φούντα «μάγεψαν» όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα η ψηφιακή παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής να διακριθεί.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο μηχανολόγος μηχανικός Αλέξανδρος Μπασιακούδης, ο οποίος συντόνισε εθελοντικά τη δραστηριότητα, εξήγησε πως στόχος ήταν να έρθουν κοντά οι μαθητές τόσο με τη νέα τεχνολογία όσο και με τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η ψηφιοποίηση διήρκησε δυο βδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά σκάναραν τρία αντικείμενα: δύο μηχανήματα της βιομηχανικής κληρονομιάς της Νάουσας, της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και μία τοπική φορεσιά. Χορεύτρια από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας ντύθηκε με την παραδοσιακή φορεσιά και αποτυπώθηκε τρισδιάστατα η γεωμετρία της ίδιας, με τη φορεσιά και τα χρώματα. «Ανεβάσαμε αυτό το μοντέλο στο ίντερνετ και στην παγκόσμια κατάκτηση της online βιβλιοθήκης, τη μεγαλύτερη στα 3D μοντέλα, κατέκτησε την πρώτη θέση», ανέφερε ο κ. Μπασιακούδης.