Skip to main content

Μαθητές των ΕΠΑΛ δεν θα πάρουν απολυτήριο γιατί καταργούνται τμήματα

Σε απόγνωση οι μαθητές, καθώς το υπουργείο Παιδείας καθορίζει ελάχιστο αριθμό για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων στα ΕΠΑΛ.

Στον αέρα θα μείνουν δεκάδες μαθητές στο νομό Πιερίας, που φοιτούν σε στο 1ο ΕΠΑΛ και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, καθώς καταργούνται συνολικά εννιά τμήματα συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα οποία δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος για το Υπουργείο Παιδείας αριθμός των 13 μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Οι μαθητές εξαναγκάζονται είτε να αλλάξουν ειδικότητα είτε να μετακινηθούν σε ΕΠΑ.Λ. όμορων νομών, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούν να ακολουθήσουν μία από τις δύο επιλογές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία καθορίζεται ελάχιστος αριθμός για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΛΜΕ Πιερίας η οποία χαρακτηρίζει «ανάλγητη» τη στάση του Υπουργείου στο θέμα και ζητά την έγκριση και ολιγομελών τμημάτων, ώστε να γίνει σεβαστή η επιθυμία των μαθητών να παρακολουθήσουν στον τόπο τους, την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Σήμερα η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Πιερίας πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και  συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών  στην πλατεία Ελευθερίας. Παράλληλα, από χθες οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ όπου καταργούνται δύο τμήματα πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα.

Σημειώνεται ότι από το 1ο ΕΠΑΛ και από το Εσπερινό ΕΠΑΛ δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία των τμημάτων Πληροφορικής, Φυσικοθεραπευτών, Δομικών Εργων, Βοηθών Φαρμακείου, Αργυροχρυσοχόων, Γραφικών Τεχνών και Τεχνικών Θερμικών Εγκαταστάσεων στην Γ' τάξη.

"Με την κατάργηση των τμημάτων της Γ΄τάξη στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, το μοναδικό στην Πιερία, ουσιαστικά οι μαθητές, που είναι εργαζόμενοι και οικογενειάρχες δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση του απολυτηρίου όπως επίσης και για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητάς", τονίζει ο στη Voria.gr o πρόεδρος του 15μελούς Δημήτρης Χαλεπλής.

Με υπόμνημά τους οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ (από τα τμήματα: Γ’ Πληροφορική (Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ), και   Γ’ Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου) εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την αποπομπή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διακοπή της μόρφωσής τους στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. "Τα οικονομικά όλων των μαθητών της τάξης δεν επιτρέπουν την μετάβαση σε άλλη πόλη εκτός Κατερίνης συνεχίζοντας εκεί τις σπουδές  όπως και τη φοίτηση μας σε ιδιωτικό Λύκειο της πόλης, για να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ήδη επενδύσαμε και δαπανήσαμε σε χρόνο και χρήμα φοιτώντας δύο χρονιές (Α&Β τάξη) και είναι άδικο και αντιδεοντολογικό να πάει στράφι η προσπάθεια μας», επισημαίνουν.

Το ζήτημα της κατάργησης των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ έθεσαν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Όπως αναφέρουν στην Κεντρική Μακεδονία δεν εγκρίνονται και ουσιαστικά κλείνουν δεκάδες τμήματα, που αφορούν σε πάνω από 300 μαθητές.

Τομείς και ειδικότητες κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία που δεν έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με τους βουλευτές:

Περιφερειακές Ενότητες

Τομείς

Ειδικότητες

Μαθητές

που φοιτούν

ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

1

10

50

ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

3

18

 112

ΔΔΕ Ημαθίας

1

 3

20

ΔΔΕ Κιλκίς

2

 3

23

ΔΔΕ Πέλλας

3

 5

41

ΔΔΕ Πιερίας

1

11

48

ΔΔΕ Σερρών

 

 7

37

ΔΔΕ Χαλκιδικής

 

 1

 6

Σύνολο

11

58

337


"Συνολικά στη Θεσσαλονίκη στα 31 πλέον ΕΠΑΛ που απέμειναν λόγω περικοπών δεν εγκρίθηκαν 4 τομείς και 28 ειδικότητες της Γ΄ τάξης που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με αριθμό παιδιών κάτω από τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια που έχει καθορίσει το υπουργείο. Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας δεν εγκρίθηκαν 7 τομείς και 30 ειδικότητες.
Σε κάποια σχολεία, μιλάμε για ουσιαστικό κλείσιμο όπως το 12Ο ΕΠΑΛ στη Μοναστηρίου (Π.Ε. Θεσσαλονίκης), όπου από τα 5 ολιγομελή τμήματα δεν εγκρίθηκε κανένα", υπογραμμίζουν οι βουλευτές.