Τρίτη 20 Απριλίου 2021
x

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Η ΠτΔ δεν μπορεί να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στην έκτιση της ποινής του Κουφοντίνα, αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής

Για την αδυναμία παρέμβασης της Προέδρου της Δημοκρατίας στην έκτιση της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα καθώς και στη νομοθεσία για την αναγκαστική σίτισή του κάνει λόγο ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης.

Μιλώντας στον Status 107,7 και ερωτηθείς για τις φωνές που αξιώνουν από την κ. Σακελλαροπούλου να παρέμβει στο ζήτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε πως «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στην έκτιση της ποινής και άρα την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης».

Ο καθηγητής αναφερόμενος στην αναγκαστική σίτηση του Κουφοντίνα τονίζει πως «ήδη υπήρξε δικαστική απόφαση για την εξ'αναγκασμώ σίτισή του, πράγμα που προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Συμπληρώνει πως «σύμφωνα με κάποιες συμβάσεις των δικαιωμάτων  του ανθρώπου, καμία ιατρική επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στο σώμα του ανθρώπου, χωρίς τη συναίνεσή του. Έχουν όμως γίνει και εξαιρέσεις, υπάρχει και σχετική νομολογία, που λέει ότι είναι δυνατόν κάποιος, όταν διακινδυνεύει γενικότερα, να πειθαναγκαστεί να σιτιστεί».

«Εφόσον προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή κάποιου ανθρώπου ή κατηγορουμένου, δεν υπάρχει θέμα στοιχειοθέτησης αμέλειας ή ευθύνη. Για αυτό το λόγο παρενέβη η δικαστική εξουσία, για να «απελευθερώσει» από αυτή την ευθύνη τους γιατρούς, πήρε αυτή την απόφαση με την οποία τους νομιμοποιεί  να τον σιτίσουν εξαναγκαστικά τον καταδικασθέντα» κατέληξε ο κ. Μανιτάκης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ