Skip to main content

«Μαύρο» Πάσχα για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης

Μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 20% - 50% είχαν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης το Πάσχα. Εκατοντάδες καταστήματα της πόλης σε μια ύστατη προσπάθεια να «ανασάνουν» έχουν «επιστρατεύσει» εαρινές προσφορέ
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 20% - 50% σε σχέση με πέρσι είχαν οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Πάσχα, κάνοντας τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία και αίσθημα αγωνίας το μέλλον τους. Εκατοντάδες επιχειρήσεις της πόλης σε μια ύστατη προσπάθεια να δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν έχουν «επιστρατεύσει» εαρινές προσφορές, δώρα και άτυπες εκπτώσεις, από 10% έως και 50%.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το 83% του συνόλου των ερωτηθέντων επιχειρήσεων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ μόνον το 17% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εορτών.

Επιπλέον, το 78% των επιχειρήσεων είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρσι, το 16% κυμάνθηκε στα ίδια περσινά επίπεδα και το 5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδε αύξηση στον τζίρο τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, αφού στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης μόνον το 18% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την πασχαλινή περίοδο, ενώ σε σχετική ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρσι, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει μείωση του τζίρου τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η πλειοψηφία των εμπόρων θεωρούν ως κύριους λόγους στην πτώση του τζίρου τους  την οικονομική κρίση, καθώς και την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή.

«Η περίοδος του Πάσχα ήταν λίγο καλύτερη από την προηγούμενη περίοδο που διήνυσε η αγορά της Θεσσαλονίκης. Βέβαια δεν φτάσαμε στα περσινά επίπεδα, αφού υπήρχε σημαντική πτώση στην κίνηση», σχολιάζει στη Voria.gr την κίνηση των καταναλωτών κατά την Πασχαλινή περίοδο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κωστής Χαντζαρίδης.

Εαρινές προφορές

Το Πάσχα πέρασε, χωρίς να δώσει ουσιαστικά «ανάσα» στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αφού η κίνηση ήταν μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Γι΄ αυτό το λόγο εκατοντάδες επιχειρήσεις της πόλης σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακάμψουν έχουν «επιστρατεύσει» εαρινές προσφορές, δώρα και άτυπες εκπτώσεις, από 10% έως και 50%.

«Οι έμποροι βάσει του νόμου μπορούν να κάνουν άτυπες προσφορές όλο τον χρόνο. Αυτό που γίνεται είναι ένας ορθολογισμός των τιμών ανάλογα με τη ζήτηση η οποία υπάρχει», αναφέρει ο κ. Χαντζαρίδης.

Όπως γνωστοποιεί ο κ. Χαντζαρίδης ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, βλέποντας την ανταπόκριση των καταναλωτών και των εμπόρων στην «Ημέρα Χαμηλών Τιμών» που διοργάνωσε το Σάββατο 27 Μαρτίου, θα διοργανώσει μια ακόμη εκδήλωση για την αγορά, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η κίνηση στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 24 Απριλίου, λοιπόν, θα πεζοδρομηθεί όλο το κέντρο της πόλης, από την Π. Μελά μέχρι τη Βενιζέλου και από την Ερμού μέχρι τη Μητροπόλεως, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ. Παράλληλα, την ημέρα αυτή τα περισσότερα καταστήματα θα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ειδικές χαμηλές τιμές.

«Το Σάββατο 24 Απριλίου θα πεζοδρομηθεί το κέντρο της πόλης και θα υπάρξει μια ιδιαίτερη ποιότητα εξυπηρέτησης προς τον καταναλωτή και φυσικά θα υπάρχει ελεύθερο πάρκινγκ», σημειώνει ο κ. Χαντζαρίδης και προσθέτει: «Αν κρίνουμε από την ανταπόκριση των καταναλωτών από την προηγούμενη εκδήλωση που κάναμε θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και πάλι σ΄ αυτή την πρωτοβουλία των εμπόρων της πόλης».