Skip to main content

Μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία της ΕΕ και των ΗΠΑ

Ξένοι αναλυτές προβλέπουν ότι σε 12 – 14 μήνες από σήμερα ενδεχομένως να δούμε τα πρώτα σημάδια ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε έτος – καμπή για την ελληνική, αλλά και τη διεθνή οικονομία, μπορεί τελικά να εξελιχθεί το 2019. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ξένοι αναλυτές, που μιλώντας στη Voria.gr, αναφορικά με το τι συμβουλεύουν στους μεγάλους ξένους πελάτες τους εταιρίες και ιδιώτες), προβλέπουν, συγκεκριμένα ότι σε 12-14 μήνες από σήμερα ενδεχομένως να δούμε τα πρώτα σημάδια ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ (σσ αν και ορισμένοι προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αρχές του 2020), γεγονός το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της.

Προβλέπουν επίσης ότι ανάλογα κρούσματα θα σημειωθούν στην Ευρώπη ενδεχομένως και νωρίτερα το 2019. Κάποια κάνουν ήδη την εμφάνιση τους. Για παράδειγμα, η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολούθησε να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό τον Αύγουστο, ωστόσο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους το επόμενο διάστημα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Το γεγονός μόνο ως προάγγελος θετικών εξελίξεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι αν εξαιρέσουμε τη Γερμανία και τη Γαλλία, στην υπόλοιπη Ευρωζώνη η παραγωγή και ο ρυθμός αύξησης νέων παραγγελιών υποχώρησαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών. Παρατηρείται επίσης πτώση των εξαγωγών, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση ότι η ζήτηση για υπηρεσίες και για αγαθά θα πρέπει να ενισχυθεί για να υποστηριχθούν η παραγωγή και η απασχόληση τους επόμενους μήνες. Αλλιώς τα δεδομένα δεν διαμορφώνονται ευοίωνα.