Skip to main content

Μαύρη σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα λόγω έλλειψης χιονιού

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χιονοδρομικών είπε πως το φαινόμενο ισχύει «και για τα υπόλοιπα Βαλκάνια αφού υπάρχει πρόβλημα και στις γειτονικές χώρες»

Ως «δυσοίωνη» χαρακτήρισε μέχρι και σήμερα την κατάσταση που επικράτησε στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης. "Δεν κατάφερε να ανοίξει κανένα για τα Χριστούγεννα κάτι που σημαίνει μεγάλη απώλεια ποσοστού του ετήσιου τζίρου", ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ -ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9FM" o εκπρόσωπος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, που εξήγησε πως μέχρι και την προπαραμονή των Χριστουγέννων "ο καιρός δεν έκανε το χατήρι", των επαγγελματιών του χώρου.

Ο κ.Λεφούσης, ανέφερε, πως το φαινόμενο είναι γενικότερο "και για τα υπόλοιπα Βαλκάνια αφού υπάρχει πρόβλημα και στις γειτονικές χώρες" και εξήγησε πως παρόλα αυτά στις χώρες στα βόρεια σύνορα "οι χαμηλές θερμοκρασίες βοήθησαν στο να τα καταφέρουν να λειτουργήσουν τα συστήματα τεχνητής χιόνωσης ούτως ώστε να προσελκύσουν κάποιους, ειδικά Έλληνες, πελάτες οι οποίοι όταν είδαν πως δεν υπάρχει χιόνι στην Ελλάδα".

Πιο βόρεια για "παιχνίδι" στο χιόνι


Οι συγκεκριμένες συνθήκες είχαν, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, ως αποτέλεσμα ταξιδιώτες να κάνουν "κρατήσεις στη Βουλγαρία, τη Σερβία κ.ο.κ., όπου λειτουργούν, ή έστω υπολειτουργούν, κάποιες πίστες". Χρηματοοικονομικά για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, που προσμένουν τις επόμενες ημέρες και παρατηρούν τα δελτία καιρικών προγνώσεων, η κατάσταση συνεπάγεται απώλειες. "Τουλάχιστον για Χριστούγεννα, και αναμένουμε να δούμε για Πρωτοχρονιά, δεν έχει χιόνι. Αυτό σημαίνει ότι ένα 20 με 25% του ετήσιου τζίρου ήδη χάθηκε, αυτό γιατί οι γιορτές και οι αργίες που αυτές συνεπάγονται, ειδικά για φέτος και όπως έπεφταν ημερολογιακά μέσα στην εβδομάδα, θα έδιναν σε πολύ κόσμο την ευκαιρία να κάνει μια μεγάλη εκδρομή". ανέφερε ο κ.Λεφούσης.

"Υπάρχουν ακυρώσεις ενώ, αν και υπάρχει υψηλή πληρότητα, ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος και αρκετοί έχουν καθίσει στα σπίτια τους", σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, αναλύοντας τα δεδομένα μέχρι και την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2019. Ο κ.Λεφούσης, την ίδια ώρα εξήγησε, πάντως, πως μέρος των απωλειών στον τομέα των χειμερινών σπορ κερδίζει το ..."τραπέζι": "Όταν δεν έχει χιόνι χάνεται σχεδόν εντελώς ο πελάτης, υπάρχουν βέβαια από την άλλη κάποιοι προορισμοί όπως η Αράχωβα, το Καϊμακτσαλάν, το Πήλιο, η  Νάουσα, τα Καλάβρυτα, στους οποίους ο πελάτες στη συνέχεια (σ.σ και μετά την απώλεια του χιονιού) κατευθύνεται στον γαστρονομικό τουρισμό. Αυτός όμως από την άλλη δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη των προορισμών για πολυήμερη παραμονή των επισκεπτών, καθώς οι περισσότεροι όταν κάνουν τις κρατήσεις τους το Σεπτέμβριο, ή τον Οκτώβριο, τις κάνουν με σκοπό να αθληθούν και να κάνουν χιονοδρομικά αθλήματα", εξηγεί.

Η Ελλάδα του βουνού και του λευκού


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 19 χιονοδρομικά τα οποία μπορούν εφόσον υπάρχει εκεί χιόνι μπορούν να τεθούν σε λειτουργία, ενώ το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα χιονοδρομικό κέντρο είναι ο Παρνασσός "που είναι και το πιο σύγχρονο σε υποδομές. "Διαθέτει από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις θα λέγαμε στην Ευρώπη", όπως εξηγεί. Μαζί με τον Παρνασσό τα Καλάβρυτα "είναι τα δύο χιονοδρομικά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην κεντρική και τη Νότια Ελλάδα". Την ίδια ώρα στη Βόρεια Ελλάδα στην κορυφή σε αριθμό επισκέψεων "είναι τα 3-5 Πηγάδια που έχουν και το μοναδικό σύστημα τεχνητής χιόνωσης", ακολουθεί "το Καϊμτσαλάν, η Βασιλίτσα που προσελκύουν πιο πολύ τον κόσμο". Όλα τα χιονοδρομικά κέντρα δέχτηκαν στην περυσινή σεζόν "περίπου 250.000 χιονοδρόμους", ενώ "άλλοι τόσοι υπολογίζεται πως είναι οι μη χιονοδρόμοι που τα επισκέφτηκαν", καταλήγει ο κ.Λεφούσης.