Skip to main content

Μαυρομάτης: Καμία απόφαση για την πλαζ στο Κτήμα Καραγκιόζη

Η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής» καταγγέλλει τον σχεδιασμό του δήμου Θερμαϊκού για δωρεάν παραχώρηση της δημοτικής πλαζ

Σχεδιασμό της δημοτικής αρχής του Δήμου Θερμαϊκού για την «εντελώς δωρεάν παραχώρηση της δημοτικής πλαζ στην περιοχή Πάλιουρα Επανομής (κτήμα Καραγκιόζη), συνολικής έκτασης 26.000 τμ, στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για χρονική διάρκεια 20 ετών, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί κατασκήνωση για τα κατηχητικά», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής».

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για αιφνιδιαστική εισαγωγή του θέματος από τη δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο, σημειώνει ότι η εν λόγω πλαζ χρησιμοποιείτο από κατοίκους της περιοχής και επισκέπτες σαν όαση δροσιάς και κολύμβησης, ενώ εκτιμά ότι εφόσον δημιουργηθεί κατασκήνωση η έκταση θα περιφραχτεί και δεν θα είναι πλέον ελεύθερη η πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η δημοτική αρχή μετά τη λήξη της σύμβασης με τον εκμισθωτή του κυλικείου, που ενδιαφερόταν για τον ευπρεπισμό του χώρου, δεν μερίμνησε σκόπιμα για την εκ νέου εκμίσθωση.

Σε νέα, μάλιστα, ανακοίνωση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Σπύρος Κουζινόπουλος, κάνει λόγο για απόσυρση της σχετικής εισήγησης από τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μιλά για υποχώρηση της διοίκησης και καλεί τους δημότες του δήμου και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε επαγρύπνηση για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση και δεν υπάρχει καμία εισήγηση». «Κάνουμε διαβούλευση, συζήτηση με αντικείμενο την ανάπτυξη της περιοχής. Προτάσεις υπάρχουν και η συγκεκριμένη για τη δημιουργία κατασκήνωσης για τα κατηχητικά είναι μία από τις εκδοχές. Η διοίκηση θα κατεβάσει την πρόταση που θα θεωρήσει ότι είναι η καταλληλότερη, σε χρόνο που θα κρίνει η ίδια. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση με την τελική της μορφή», προσθέτει.

Τις απόψεις τους για το θέμα διατυπώνουν, επίσης στο ΑΜΠΕ, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής. «Ο τόπος χαρίζεται», λέει η Ειρήνη Ηλιοπούλου, ενώ ο σύζυγός της, Πασχάλης Τσακνάκης, σημειώνει: «Δεν θα ήθελα ο τόπος μου να χαρίζεται έτσι, αλλά από και πέρα δεν ξέρω αν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από κάτι που πάει να γίνει». «Είναι ένας κοινόχρηστος δημοτικός χώρος που δεν θα ήθελα να δοθεί δωρεάν σε κάποιον, είτε αυτός λέγεται εκκλησία είτε ιδιώτης», προσθέτει ο κ. Τσακνάκης και αναφέρει ότι λίγο μακρύτερα υπάρχει έκταση στην περιοχή «Γελαδάρικα» που ανήκει στην εκκλησία και μπορεί εκείνη να τον εκμεταλλευτεί.

Από την πλευρά του, ο Αστέριος Τούλης που κατοικεί στην Επανομή και διατηρεί κατάστημα στην περιοχή σημειώνει στο ΑΜΠΕ ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι ακριβώς θα γίνει και λέει ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια πολλοί Θεσσαλονικείς, λόγω οικονομικής κρίσης, επισκέπτονται την παραλία το καλοκαίρι καθώς είναι πολύ κοντά στην πόλη. Ωστόσο δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή η εικόνα της περιοχής δεν είναι καλή και τονίζει ότι ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας οργανωμένης κατασκήνωσης. «Εννοείται ότι όποιος αναλάβει την κατασκήνωση θα πρέπει να συμμαζέψει το χώρο και ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτή η πρόσβαση στον κόσμο», επισημαίνει και ζητά να δοθεί από το δήμο η δυνατότητα στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

«Αυτή τη στιγμή η περιοχή είναι ένας ανεξέλεγκτος χώρος» σημειώνει, άλλωστε, η Κική Δήμου. Εκτιμά ότι «εφόσον δημιουργηθεί μια κατασκήνωση, η κατάσταση θα είναι χίλιες φορές καλύτερη από εκείνη που υπάρχει σήμερα» και προσθέτει: «Σίγουρα θα φτιαχτούν πράγματα που κανένας ιδιώτης δεν θα έκανε. Γενικά το μέρος ήταν παραμελημένο, είναι σαν να μην υπήρχε στο χάρτη. Δεν υπήρξε ποτέ παρέμβαση για να φτιαχτεί».