Skip to main content

Μαξίμου για Novartis: Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει

Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Η Ν.Δ. βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε «εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» με αφορμή την επικείμενη διαβίβαση στη Βουλή μέρους της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες «το επιχείρημα της Ν.Δ. περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό» καθώς «καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες». Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες.

Το Μαξίμου χαρακτηρίζει «εξίσου έωλη» την επιχειρηματολογία ότι «δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη». Όπως σημειώνει, «το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα».

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι καταφέρονται εναντίον του κ. Σαμαρά «που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε ‘ανώνυμους’» και κάνουν λόγο για «ανέκδοτο».

Όπως επισημαίνουν «τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους». Σημειώνουν ακόμη ότι «η ‘ανωνυμία’ των μαρτύρων καθώς και το να έχουν ‘ψευδώνυμο’ προβλέπεται στην Δικονομία μας» και ότι «η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση», ενώ προσθέτουν ότι «ο ίδιος δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του».

«Καλά θα κάνει λοιπόν η Ν.Δ. να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει. Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται. Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή. Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό» αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι η στάση της Ν.Δ. «θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη» και υπενθυμίζοντας ότι «τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος».

Δηλώνουν τέλος ότι «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο» και εκφράζουν την ευχή «να επιθυμούν όλοι το ίδιο».