Skip to main content

Το Μαξίμου διαψεύδει τους ΝΥΤ για τα περί Ρωσίας και υποκλοπών

Διαψεύδει το Μαξίμου τους ισχυρισμούς των New York Times περί στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης από υποκλοπές.

«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», υπογραμμίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή δημοσίευμα των New York Times στο οποίο γίνεται λόγος για ενεργό ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στην υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση κάτι το οποίο το Μαξίμου αρνείται. Οι «New York Times» επικαλούμενοι στοιχεία από υποκλοπές που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν πως ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωνε Σκοπιανούς για να αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της Συμμαχίας ως μία σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να βγει νικήτρια στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία», γράφει το δημοσίευμα των New York Times και προσθέτει: «Σε αντίποινα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: επέστρεψαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση της εισόδου σε άλλους δύο».

Οι ΝΥΤ μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ήδη από τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εύκολα εξασφαλίσει το υλικό – emails, μηνύματα, τηλεφωνήματα – που αποδείκνυε ότι ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωνε τους διαδηλωτές. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στο παρασκήνιο πίσω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι.