Skip to main content

Μαζάουερ: Όχι πόλη των φαντασμάτων αλλά πόλη των εκπλήξεων

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μίλησε όχι για μια Θεσσαλονίκη που γίνεται νέα Βαρκελώνη ή νέο Βερολίνο αλλά για τη «νέα Θεσσαλονίκη».

Την ταυτότητα που διαμορφώνει η Θεσσαλονίκη και τις προοπτικές ανάπτυξης της στο μέλλον συζήτησαν οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Διάλογοι».

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ηθοποιός, ο Γιάννης Μπουτάρης, Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, η Γεωργία Τσιαμαντά, Project Manager του OK!Thess και ο Μαρκ Μαζάουερ, ιστορικός και συγγραφέας, συμμετείχαν σε μια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης ενωπίον δεκάδων θεατών που γέμισαν την αποθήκη Γ’ στο λιμάνι.

«Για εμένα η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη αληθινή πόλη στην Ελλάδα. Υπάρχουν πόλεις στην Ευρώπη που ιδρύθηκαν πριν από δύο ή τρεις αιώνες. Οι πόλεις όμως που έχουν συνέχεια ζωής από το κλασικό παρελθόν είναι σπάνιες», τόνισε ο κ. Μαζάουερ. Παραφράζοντας μάλιστα τον τίτλο του βιβλίου του «Θεσσαλονίκη: η πόλη των φαντασμάτων», είπε ότι Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πόλη των εκπλήξεων καθώς τα φαντάσματα έρχονται όταν δεν τα περιμένεις.

Αντίστοιχα, στο ίδιο πνεύμα ο κύριος Ανδρεαδάκης μίλησε όχι για μια Θεσσαλονίκη που γίνεται νέα Βαρκελώνη ή νέο Βερολίνο αλλά για τη «νέα Θεσσαλονίκη» που ο ίδιος οραματίζεται και η οποία είναι μια πόλη εξωστρεφής και τολμηρή. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το MOMus, με θέμα το εβραϊκό παρελθόν της πόλης.

Στο εβραϊκό αυτό παρελθόν αναφέρθηκε και ο κ. Μπουτάρης με την ιδιότητα αυτή τη φορά του προέδρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος. «Αυτό το μουσείο θα μάθει στους Θεσσαλονικείς ποια ειναι η πόλη τους», τόνισε.

Για τη βαθιά ιστορία της Θεσσαλονίκης μίλησε και ο κ. Μιχαηλίδης λέγοντας πως ίσως τα φαντάσματα που κυκλοφορούν ακόμα στα τείχη προσδίδουν στην πόλη αυτή τη γοητεία που έχει. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι η πόλη αποτελεί ένα κράμα πολυπολιτισμού, ο οποίος έρχεται από το παρελθόν της, και ενός επαρχιωτισμού που έρχεται από το παρόν της κάνοντας την ταυτόχρονα να έχει ένα «διεθνές μάτι» αλλά και μια καχυποψία.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια cool πόλη», σημείωσε με τη σειρά της η κ. Καβάλα λέγοντας πως στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της έπαιξε ρόλο ότι η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε στο παρελθόν της σε μεγάλες περιόδους πνευματικό κέντρο. Μάλιστα αναφερόμενη στην άτυπη κόντρα που υπάρχει με την Αθήνα, τόνισε ότι αυτή ξεκίνησε όταν το κεντρικό κράτος των Αθήνων ήρθε το 1912 στη Θεσσαλονίκη. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια, τότε για την Αθήνα ήμασταν οι περίεργοι και για εμάς ήταν αυτοί οι ενοχλητικοί.

Στη συζήτηση για τη γεωγραφική θέση της πόλης, το θέμα πήγε και στη  Συμφωνία των Πρεσπών. Τον λόγο πήρε ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ότι ένα θέμα έμεινε άλυτο για τριάντα χρόνια για πολιτικές σκοπιμότητες. «Οι Ρώσοι δεν ήθελαν να λυθεί το θέμα», τόνισε ο ίδιος.

Στο θέμα της βαλκανικής συνεργασίας, η κ. Τσιαμαντά τόνισε ότι τείνουμε να εγκλωβιζόμαστε στη Θεσσαλονίκη και ξεχνάμε τους γείτονες μας.

Τις τοποθετήσεις ακολούθησε μια μεγάλη συζήτηση με το κοινό.