Skip to main content

Μαζικές διαδηλώσεις και στο Ιράκ

Εκατοντάδες Ιρακινοί βγήκαν σήμερα Παρασκευή στους δρόμους πολλών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη των βασικών υπηρεσιών ενώ στο Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας

Εκατοντάδες Ιρακινοί βγήκαν σήμερα Παρασκευή στους δρόμους πολλών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη των βασικών υπηρεσιών ενώ στο Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Τουρκμένων με αφορμή μια διαμάχη για καταπάτηση οικοπέδων.

Τα επεισόδια στο Κιρκούκ ξεκίνησαν με μια διαδήλωση των Τουρκμένων κατά των Αράβων με αφορμή την ανέγερση κατοικιών στο χωριό Μπασίρ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι Τουρκμένοι ανησυχούν ότι οι νέες κατασκευές θα εντείνουν την παρουσία Αράβων σε μια περιοχή που την θεωρούν δική τους.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις», ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Οι νεκροί είναι όλοι Άραβες, ενώ οι τραυματίες προέρχονται και από τις δύο πλευρές.

Ο Τουρκμένος Νατζάτ Χουσέιν, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου Ταμίμ, είπε ότι οι Τουρκμένοι διαδήλωναν «ειρηνικά» επειδή η οικοδόμηση κτιρίων παραβιάζει την πενταετή συμφωνία μεταξύ Αράβων και Τουρκμένων στην περιοχή. «Μέρος της συμφωνίας είναι ότι επιτρέπεται μόνο η καλλιέργεια εδαφών», είπε.

Ωστόσο, ο Άραβας Μοχάμεντ Χαλίλ, που είναι επίσης μέλος του ίδιου συμβουλίου, υποστήριξε ότι η διαδήλωση δεν ήταν ειρηνική.

Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν ειρηνικά μέχρι την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες και τα κυβερνητικά κτήρια, ζητώντας να βελτιωθούν οι βασικές υπηρεσίες που τους παρέχονται. «Πού είναι οι εκλογικές υποσχέσεις σας, η διανομή τροφίμων, οι βασικές υπηρεσίες;», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν ενώ σε ένα άλλο οι διαμαρτυρόμενοι είχαν γράψει τη φράση «Πλατεία Ταχρίρ Δύο», παραπέμποντας στις μαζικές διαδηλώσεις του Καΐρου.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στη Σαντρ Σίτι ενώ μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν στη Μοσούλη και την Κερμπάλα. Στη Βασόρα, μια μικρή ομάδα από μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος διαδήλωσε σε ένδειξη υποστήριξης των διαδηλωτών του Καΐρου.