Skip to main content

Με 1 εκατ.ευρώ ξεκινούν τα πρώτα δυο σχέδια Leader από την ΑΝΕΘ

Εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα επιχειρησιακά σχέδια και αναμένεται η προκήρυξη των δράσεων. Σε ποιους δήμους αφορούν.

Τα πρώτα δύο επιχειρησιακά σχέδια που υπέβαλε η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΑΝΕΘ), με δράσεις υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα CLLD/LEADER του νομού Θεσσαλονίκης, εγκρίθηκαν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα επιχειρησιακά σχέδια είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ και το πρώτο περιλαμβάνει τους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης, αλλά και τμήματα των δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα (προϋπολογισμός 737.800 ευρώ) και το δεύτερο το δήμο Χαλκηδόνας και τμήμα του δήμου Δέλτα (προϋπολογισμός 249.500 ευρώ).

Τα δύο επιχειρησιακά σχέδια συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 και περιλαμβάνουν:

- Δράσεις Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων ανέργων με στόχο την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, είτε ως εργαζόμενοι είτε με τη δημιουργία μικρών ή/και κοινωνικών επιχειρήσεων.

- Συμβουλευτική Επιχειρηματικότητας σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και παράλληλα κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων εργαζομένων, κυρίως σε θέματα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, με στόχο την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές.

- Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, από άτομα ευάλωτης ή ειδικής ομάδας, και τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν οι δράσεις των Προγραμμάτων.