Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένα νέο ωράριο για την αγορά, καπνομάγαζα στο σφυρί και το νερό... νεράκι

Το αυξημένο εισιτήριο στα καραβάκια, τα καπνομάγαζα σε πλειστηριασμό στη Σταυρούπολη και μία έξυπνη λύση για τη λειτουργία της αγοράς στη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα σας!

Ξεκινούν από σήμερα οι ενδιάμεσες ανοιξιάτικες εκπτώσεις και την επόμενη Κυριακή η αγορά θα είναι ανοιχτή. Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αποδέχθηκε την πρόταση των εμπόρων της χώρας για γενική κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων κι έτσι τα εκπτωτικά ποσοστά και η λέξη sales εμφανίστηκε και πάλι στις βιτρίνες των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα, όμως, των μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, δηλαδή των μεμονωμένων καταστημάτων οξύνεται διαρκώς, όσο πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση. Τελευταίο παράδειγμα η αύξηση των λειτουργικών δαπανών, λόγω των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναζητούνται, λοιπόν, έξυπνες λύσεις, που ενδεχομένως μόνο ένα… θηλυκό μυαλό θα μπορούσε να γεννήσει. Σύμφωνα με μια ιδέα – πρόταση που διακινούν γυναίκες του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη, ίσως έφτασε η ώρα για κάτι ριζικό στον τρόπο που δουλεύει η αγορά. Όπως προτείνουν για λόγους λειτουργικούς, αλλά και ενεργειακούς, η αγορά μπορεί να είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός από τις Δευτέρες. Να λειτουργούν, δηλαδή, τα εμπορικά και τις Κυριακές, η γενική αργία τους να είναι η Δευτέρα και οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν το επιμίσθιο της Κυριακής και ένα ακόμη ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Έτσι θα μπορούν να ψωνίσουν άνετα όσοι εργάζονται στο κλασικό πενθήμερο, να κάνουν τις δουλειές τους με το δημόσιο ή άλλους οργανισμούς οι άνθρωποι της αγοράς και οι εμπορικές επιχειρήσεις να πετύχουν ενεργειακή οικονομία τις βραδινές ώρες. Πώς ακούγονται όλα αυτά; Λογικά μεν, προχωρημένα δε. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το τι θα γίνει στην πιάτσα του λιανεμπορίου πρέπει να ξεκινήσει, πριν η υποχώρηση του εγχώριου εμπορίου είναι πλήρης και μη αναστρέψιμη.

Καραβάκια με 20% αυξημένο εισιτήριο

Με αυξημένη κατά 20% την τιμή του εισιτηρίου, στα 6 ευρώ από 5 που ήταν πέρσι, ξεκινούν από αύριο Τετάρτη 4 Μαΐου τα δρομολόγια που πραγματοποιούν τα καραβάκια στον Θερμαϊκό, ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τον δήμο Θερμαϊκού. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας δικαιολογούν την αναπροσαρμογή του κομίστρου με δύο επιχειρήματα: Την αύξηση των εξόδων, λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων, και την διατήρηση της ποιότητας στην εξυπηρέτηση των επιβατών. Ο «Κωνσταντής» και η «Καλυψώ» θα ξεκινήσουν με λίγες ημέρες διαφορά, αφού πρώτα ανέβει η κίνηση. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για δρομολόγια που εξυπηρετούν ψυχαγωγικές ανάγκες και απέχουν πολύ από το -σε κώμα, πλέον- σχέδιο για θαλάσσια συγκοινωνία, που υπήρχε κάποτε στη Θεσσαλονίκη.

Για να μην πούμε το νερό… νεράκι

Ημερίδα με τίτλο «Νερό – Νεράκι» και θέμα την ορθολογική διαχείριση του νερού, ως φυσικό πόρο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στην Αποθήκη 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με την οργανωτική ευθύνη της ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρίας Σπυράκη και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ενώ η πρωτοτυπία είναι ότι οι ίδιοι οι μαθητές -που προέρχονται από δέκα ή και περισσότερα σχολεία- θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την εξοικονόμηση νερού και η καλύτερη ιδέα θα βραβευθεί. Στην εκδήλωση θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ενώ δια ζώσης θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας. Επίσης, θα μιλήσει ο καθηγητής Συστημάτων Ενέργειας της Πολυτεχνικής Σχολής και πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Άγις Παπαδόπουλος.

Καπνομάγαζα σε πλειστηριασμό

Σε πλειστηριασμό βγαίνει τον προσεχή Νοέμβριο η ιστορική καπναποθήκη και το καπνεργοστάσιο της ΙΝΤΕΡΤΑΒ, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 5, Ακριτών και Δ. Σολωμού στη Σταυρούπολη του δήμου Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έργα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Λέανδρος Ζωίδης. Το ακίνητο βρίσκεται βόρεια των συμμαχικών νεκροταφείων, σε περιοχή όπου υφίστανται πολλά παρόμοια εγκαταλειμμένα πρώην καπνομάγαζα και σε άμεση εγγύτητα με τον κεντρικό άξονα της οδού Λαγκαδά και τον πολυχώρο πολιτισμού της Μονής Λαζαριστών. Περιλαμβάνει ένα διαμπερές οικόπεδο, το οποίο εκτείνεται σε μια συνολική επιφάνεια 10 στρεμμάτων, στο οποίο έχουν ανεγερθεί τρία πολυώροφα κτήρια και δύο ανεξάρτητα ισόγεια βοηθητικά κτήρια συνολικής επιφάνειας 29.890 τ.μ. Το κτίριο 1 έχει συνολικό εμβαδό 14.498 τ.μ. και αποτελείται από δύο υπόγεια, πέντε ορόφους και δώμα, το κτήριο 2 έχει επιφάνεια 12.716 τμ, το οποίο αποτελείται από υπόγειο, τέσσερις ορόφους και δώμα και το κτήριο 3 έχει συνολικό εμβαδό 2.470 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Η κατασκευή των κτηρίων έγινε σε δύο φάσεις το 1956-1957 και το 1964 - 1965. Το συγκρότημα παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να βρίσκεται σε μέτρια ως κακή κατάσταση συντήρησης με εμφανή τα σημάδια της φθοράς. Μάλιστα, το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος εκπαίδευσης σύμφωνα με ΦΕΚ του 2000. Η ιστορία των καπνομάγαζων για τη Θεσσαλονίκη έχει ουσιαστικά τελειώσει εδώ και δεκαετίες και σιγά σιγά έρχεται η ώρα να αλλάξουν χρήση κτίρια -χιλιάδων τετραγωνικών τα περισσότερα- και οικόπεδα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.