Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο κορωνοϊός φρενάρει το Ειδικό Χωρικό για το παραλιακό μέτωπο

Γραφειοκρατία και κορωνοϊός κόλλησαν το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το μεγαλύτερο έργο της Θεσσαλονίκης. Όλο το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα.

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού έχει μπλέξει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το θεμέλιο δηλαδή, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χιλιομέτρων.

Γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως και οι δυσκολίες από τους περιορισμούς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πήγαν πίσω τις διαδικασίες έγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου περίπου τέσσερις μήνες.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου βρίσκεται ακόμη στο τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με μόλις οχτώ άτομα. Αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει το Σχέδιο επί δυο μήνες σε μια υπηρεσία, ενώ λόγω του κορωνοϊού καθυστερήσεις προηγήθηκαν και στις διαδικασίες των άλλων φορέων από τους οποίους πέρασε το Σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο αναμένεται να περάσει από το τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού μέσα στον Ιανουάριο ή το αργότερο το Φεβρουάριο. Από εκεί θα πάρει το δρόμο του για το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να μπει σε δημόσια διαβούλευση.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει περίπου δυο μήνες και ακολούθως το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα αξιολογηθεί από το υπουργείο. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση και στην απόρριψη των παρατηρήσεων, που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση και θα εγκριθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θέτοντας επί της ουσίας τη βάση για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα περάσει από τη βάσανο του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά τον έλεγχό του θα γίνουν οι τελικές διορθώσεις και θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί και το ορόσημο για την έναρξη των μεγαλεπήβολων παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο. Είναι ουσιαστικά η εκκίνηση ενός μεγάλου και πολυετούς αγώνα για το σημαντικότερο έργο για τη Θεσσαλονίκη, η ολοκλήρωση του οποίου σήμερα είναι άδηλη, πλην όμως τα αποτελέσματά του συνιστούν το όραμα για τη Θεσσαλονίκη του αύριο.

Για να γίνει Προεδρικό Διάταγμα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2021. Κανονικά αυτό θα γινόταν την άνοιξη, αλλά ας όψεται η πανδημία του κορωνοϊού...

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μελέτες, διαγωνισμοί, αναζήτηση χρηματοδότησης. Κι αυτά είναι πολλά και χρονοβόρα, αλλά αναγκαία για ένα τόσο πολύ μεγάλο έργο, που απαρτίζεται από τοπικές παρεμβάσεις, καθεμιά από τις οποίες συνιστά μια μείζονα παρέμβαση για την παράκτια ζώνη της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.

Κάποια συγκεκριμένα έργα περιγράφονται ήδη στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, όμως η εξειδίκευση των παρεμβάσεων θα γίνει μέσα από τις μελέτες. Από εκεί θα προκύψουν και τα έργα κατά τόπους σε αυτό το μήκος των 40 χλμ.

Εκτός από τα έργα αστικής ανάπλασης, που είναι εξαιρετικά σημαντικά, υπάρχουν και μια σειρά από έργα υποδομής. Για την περιοχή της πρώην ΒΙΑΜΥΛ για παράδειγμα, όπου υπάρχει σειρά προβλημάτων θα απαιτηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Το ίδιο θα συμβεί και σε σειρά άλλων περιοχών, καθώς οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται χαρακτηρίζονται μείζονες. Θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίζονται ιδιοκτησιακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα στις εκτάσεις εκείνες που «ακουμπούν» στον αιγιαλό.

Όλα αυτά θα απαιτήσουν πολλά χρόνια, όμως για εγχειρήματα τέτοιου μεγέθους αυτό είναι αναπόφευκτο, τονίζουν οι αρμόδιοι.