Skip to main content

Με 4 νεκρούς και 62 τραυματίες έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Χάος επικρατεί στην Τουρκία με τις δημοτικές εκλογές να μετατρέπονται σε εμφύλιο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων

Σε ένα απέραντο πεδίο μάχης έχει μετατραπεί όλη η τουρκική επικράτεια με τους ψηφοφόρους να έρχονται στα χέρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βγήκαν και όπλα με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι και να έχουν τραυματιστεί 62.

Μέχρι στιγμής, κι ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε, το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σε ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Ενδεικτικά, στην πόλη Σανλιούρφα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά τη διάρκεια συμπλοκής ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άτομα. Όπως μεταδίδει το Open, οι συμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν από πέτρες και ρόπαλα μέχρι και πιστόλια για να επιτεθούν σε οπαδούς αντιπάλων παρατάξεων με την αστυνομία να είναι απούσα και τα επεισόδια να γενικεύονται προκαλώντας χάος στην περιοχή.

Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά από διαπληκτισμό σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία και έχει συλληφθεί ένας άνδρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού ψήφισε, δήλωσε ξαφνιασμένος από το περιστατικό που ερευνάται. Υπολογίζεται ότι περίπου 553.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο Ντιγιάρμπακιρ 2 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καυγά, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Ένας ακόμη άνθρωπος τραυματίστηκε από μαχαίρι σε καυγά 15 ατόμων στην συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμενόταν να ψηφίσουν στα 142.777 εκλογικά κέντρα στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ακόμη 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονταν στα 51.851 εκλογικά κέντρα στις υπόλοιπες 51 επαρχίες της Τουρκίας.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψήφισαν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες(μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες.