Skip to main content

Με 40.000 φοιτητές και 31 τμήματα ξεκίνησε το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο

Από τη διοικούσα επιτροπή εκπονήθηκε ένα προσχέδιο Οργανισμού το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση ώστε κάποια στιγμή να οριστικοποιηθεί.

Με περισσότερους από 40.000 φοιτητές ξεκίνησε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση του παλιού Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα τρία ΤΕΙ, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας.

Το νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει συνολικά 33 τμήματα εκ των οποίων φέτος θα λειτουργήσουν τα 31 και τα άλλα δύο, ένα στην Καβάλα (Γεωλογίας) και ένα στη Θεσσαλονίκη (Διοικητικό) θα ξεκινήσουν πιθανότατα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Χθες συνεδρίασε η διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος η οποία εξέτασε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στα διάφορα τμήματα, ενώ εκπόνησε και ένα προσχέδιο Οργανισμού το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση ώστε κάποια στιγμή να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Έκτακτο διδακτικό προσωπικό

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δημήτρη Χασάπη τα μαθήματα στα 30 από τα 31 τμήματα ξεκίνησαν κανονικά την 1η Οκτωβρίου εκτός από το τμήμα Νοσηλευτικής το οποίο εδρεύει στο Διδυμότειχο, στο οποίο η εκπαιδευτική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει ένα μήνα αργότερα. «Στο τμήμα αυτό η στελέχωση ως προς τα μέλη ΔΕΠ θα γίνει με έκτακτο προσωπικό, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο κ. Χασάπης. Επισημαίνει, παράλληλα, πως «και στο παρελθόν, όταν ακόμη λειτουργούσε ως τμήμα ΤΕΙ, είχαν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις ΔΕΠ αλλά δεν προσήλθε κανένας οπότε τα μαθήματα γίνονταν και πάλι από έκτακτους».

Έκτακτο διδακτικό προσωπικό υπάρχει και σε άλλα τμήματα του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου το οποίο αριθμεί περίπου 430 μόνιμα μέλη ΔΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη το έκτακτο διδακτικό προσωπικό προορίζεται κυρίως για τα μαθήματα τα οποία αφορούν τα παλιά τμήματα των ΤΕΙ, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους καθώς υπάρχουν σπουδαστές οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. «Τα τμήματα αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τουλάχιστον άλλα τρία με τέσσερα χρόνια έως ότου οι σημερινοί σπουδαστές πάρουν το πτυχίο τους», σημειώνει ο κ. Χασάπης. Παράλληλα, τρέχει αυτό το διάστημα προκήρυξη για την πρόσληψη 25 μόνιμων μελών ΔΕΠ για το νέο ίδρυμα.

Στελέχωση μέσω μετατάξεων

Προβλήματα αντιμετωπίζει το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και με το διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη «τα προβλήματα δεν είναι αριθμητικά, το πανεπιστήμιο διαθέτει περισσότερους από 200 διοικητικούς υπαλλήλους, ωστόσο, λείπουν στελέχη ικανά να αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις, όπως για παράδειγμα την διεύθυνση οικονομικού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα κενά τα οποία προέκυψαν τα τελευταία χρόνια από συνταξιοδοτήσεις, καλύφθηκαν μέσω μετατάξεων από άλλες, άσχετες υπηρεσίες του δημοσίου, με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη από εξειδικευμένα στελέχη με τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται». Η απουσία τέτοιων στελεχών προκαλεί δυσλειτουργίες στο πανεπιστήμιο όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις στη διενέργεια διαγωνισμών για τις διάφορες προμήθειες που απαιτούνται κ.ο.κ.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία έχουν εκλεγμένες πρυτανικές αρχές το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο διοικείται από την διοικούσα επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από τις πρυτανικές αρχές των επιμέρους ΤΕΙ με πρόεδρο τον Γιώργο Στάμου. Η θητεία αυτής της επιτροπής λήγει τον Αύγουστο του 2021 και στη συνέχεια τη διοίκηση θα αναλάβουν οι νέες πρυτανικές αρχές οι οποίες θα εκλεγούν δύο με τρεις μήνες νωρίτερα.