Skip to main content

Με άερα... '92 η Δανία στα ημιτελικά του Euro - Νίκησε και την Τσεχία (vid)

Οι εντυπωσιακοί Σκανδιναβοί έφτασαν στη νίκη με τα γκολ των Ντιλέινι (5΄) και Ντόλμπεργκ (42΄), ενώ για τους Τσέχους μείωσε στο 49΄ ο Σικ.

Η εκπληκτική Δανία, με μια πορεία η οποία θυμίζει εκείνη το 1992 που την έφερε ως την κορυφή της Ευρώπης, προκρίθηκε στα ημιτελικά του EURO 2020 αποκλείοντας την Τσεχία, την οποία νίκησε στο Μπακού με 2-1, στο χρονικά τρίτο προημιτελικό.

Οι εντυπωσιακοί Σκανδιναβοί έφτασαν στη νίκη με τα γκολ των Ντιλέινι (5΄) και Ντόλμπεργκ (42΄), ενώ για τους Τσέχους μείωσε στο 49΄ ο Σικ.

Στο δρόμο για τον τελικό η ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ θα αντιμετωπίσει στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, το νικητή του τελευταίου προημιτελικού, ανάμεσα στην Ουκρανία και την Αγγλία. Ταυτόχρονα, σήμερα οι Δανοί πήραν ρεβάνς από τους Τσέχους για την ήττα-αποκλεισμό στα προημιτελικά του EURO 2004, στην Πορτογαλία.

Οι «ερυθρόλευκοι» του ευρωπαϊκού βορρά προκρίθηκαν απόψε για τέταρτη φορά στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της κορυφαίας ηπειρωτικής διοργάνωσης. Το 1964 ήταν τέταρτοι στην Ισπανία χάνοντας στο «μικρό τελικό» με 3-1 από την Ουγγαρία (παράταση). 

Το 1984, στη Γαλλία, μοιράστηκαν την τρίτη θέση με την Πορτογαλία και το 1992 έγραψαν Ιστορία κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σουηδίας με νίκη 2-0 επί της Γερμανίας στον τελικό. Και για όσους δεν θυμούνται τις λεπτομέρειες, οι Δανοί μετείχαν στην τελική φάση ως «επιλαχόντες», κι αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία χρειάστηκε να αναζητήσει αρκετούς διεθνείς στα ελληνικά νησιά, όπου έκαναν διακοπές, για να συγκροτήσει αποστολή.