Skip to main content

Με αυτό το υποβρύχιο drone θα ανασύρουν τα πατίνια από τον Θερμαϊκό

Το υποβρύχιο αναμένεται να δείξει τι υπάρχει κοντά στο κρηπίδωμα της παραλίας μετά τα ευρήματα που εντόπισαν την περασμένη Κυριακή οι δύτες

Πόσα επιτέλους είναι τα ηλεκτρικά πατίνια τα οποία αναπαύονται στα νερά του Θερμαϊκού; Η οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δοθεί το προσεχές σαββατοκύριακο όταν ειδικό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα θα διατρέξει όλο το τμήμα της νέας παραλίας, προκειμένου να εντοπίσει τα ογκώδη αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στο βυθό και τα οποία θα επιχειρήσει στη συνέχεια ο δήμος να τα ανασύρει.

Έτσι, παράλληλα με τα ηλεκτρικά πατίνια, θα πληροφορηθούμε και τι άλλο υπάρχει στο βυθό, πλησίον του κρηπιδόματος καθώς, όπως διαπίστωσαν προχθές Κυριακή οι αυτοδύτες, ασυνείδητοι έχουν ρίξει στον Θερμαϊκό ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμη και μηχανάκια (δείτε αναλυτικά εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι σε δύο επιχειρήσεις τις οποίες έκανε ο δήμος Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα ανασύρθηκαν έως τώρα, συνολικά 77 ηλεκτρικά πατίνια. Εξ αυτών τα 56 “αλιεύτηκαν” από το κρηπίδωμα, στο τμήμα του κόλπου το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι και στον Λευκό Πύργο και τα υπόλοιπα 21 τα ανέσυραν αυτοδύτες, στο τμήμα μετά τον Λευκό Πύργο, σε μια απόσταση περίπου 600 μέτρων προς το Μέγαρο Μουσικής.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Σωκράτης Δημητριάδης είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ακόμη δεκάδες ηλεκτρικά πατίνια στο βυθό, αλλά επειδή τα νερά σε αυτό το τμήμα του κόλπου είναι βαθύτερα και πιο θολά, οι δύτες δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν προκειμένου να τα ανασύρουν. Για το λόγο αυτό ο δήμος ζήτησε την βοήθεια της επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού εργαστηρίου “Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας”, του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Το εργαστήριο αυτό διαθέτει ένα ειδικό τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα το οποίο είναι σε θέση να εντοπίσει όλα τα ογκώδη απορρίμματα τα οποία έχουν ρίξει στη θάλασσα.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο Γιώργος Μίνος, βιολόγος, ιχθυολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το υποβρύχιο αυτό όχημα έχει τη δυνατότητα να βυθίζεται έως και σε εκατό μέτρα και με τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει, μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια στα στίγματα των ογκωδών αντικειμένων τα οποία βρίσκονται στο βυθό.

“Κατασκευάσαμε το όχημα αυτό, μαζί με τον καθηγητή Θεόδωρο Κοσμάνη προκειμένου να μπορούμε να μελετούμε το βυθό. Έχει δυνατότητα πλοήγησης από την επιφάνεια της θάλασσας ή και από το κρηπίδωμα, διαθέτει εξοπλισμό όπως κάμερα με δυνατότητα περιστροφής σε δύο άξονες, δύο αισθητήρες (πίεσης και θερμοκρασίας) με δυνατότητα απεριόριστης επέκτασης ανάλογα με την εφαρμογή και έξι ηλεκτρικούς κινητήρες οι οποίοι τροφοδοτούνται από μια μπαταρία τάσης 14.8V και χωρητικότητας 18Ah που προσδίδει στο όχημα αυτονομία περίπου τεσσάρων ωρών”, σημειώνει ο κ. Μίνος.

Προσθέτει πως το υποβρύχιο drone “έχει χρησιμοποιηθεί σε μυδοκαλλιέργειες, στην αλιεία με δίχτυα, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση ενός υδάτινου περιβάλλοντος, υποθαλάσσιων κατασκευών (γέφυρες, φράγματα, λιμενικά έργα), συνδρομή σε αρχαιολογικές, τουριστικές και άλλες δραστηριότητες”.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Δημητριάδη το πιθανότερο είναι η επιχείρηση με το υποβρύχιο όχημα να γίνει το προσεχές Σάββατο, “το όχημα να κάνει το σκανάρισμα από την ξηρά, να καταγράψουμε τα στίγματα των ογκωδών αντικειμένων τα οποία βρίσκονται στον βυθό και μετά με κάποιο πλωτό μέσο και με τη βοήθεια των δυτών, να ανελκύσουμε με τη βοήθεια και των χειριστών του υποβρύχιου drone όσα από τα απορρίμματα μπορούμε να βγάλουμε από τον Θερμαϊκό”.