Skip to main content

Έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του δανείου της ΕΤΕπ εν μέσω έντασης

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η δημοτική αρχή δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση με τον δημοτικό σύμβουλο Εφρ. Κυριζίδη να αποχωρεί

Το δρόμο για το δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου παίρνει πλέον η δανειακή σύμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μετά το πράσινο φως που άναψε η Οικονομική Επιτροπή.

Το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η δημοτική αρχή δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδη να αποχωρεί.

Ο κ. Κυριζίδης έκανε λόγο για ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο δε γίνεται να συζητείται μεταξύ άλλων 50 θεμάτων και για αιφνιδιασμό από την πλευρά του δήμου. «Μέχρι τώρα μαθαίναμε μέσα από εφημερίδες για τις προθέσεις της διοίκησης, είχαμε άλλα στοιχεία, η διοίκηση μιλούσε για 50 εκατ.ευρώ και τώρα μάθαμε για δανεισμό 20 εκατ. ευρώ.  Όπως αντιλαμβάνεστε σε μιάμιση μέρα δεν μπορεί μια συζητηθεί και να πάρουμε θέση για κρίσιμους όρους δανείου», υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης. Όπως σημείωσε, «η σύναψη δανείου για έργα προϋποθέτει ώριμες μελέτες τις οποίες αναζήτησα και δεν υπήρχαν στο φάκελο».

Η αποχώρηση του κ. Κυριζίδη έγινε με αντιδράσεις από την πλευρά της διοίκησης με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρο Λεκάκη να κάνει λόγο για σόου του δημοτικού συμβούλου. «Πώς αποχωρείτε από μια τόσο σοβαρή συνεδρίαση. Έχετε ευθύνες απέναντι στην πόλη», είπε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, απευθυνόμενη στον κ. Κυριζίδη.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Γιώργος Αβαρλής δεν παρέστη στη συνεδρίαση, ξεκαθάρισε, όμως, ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.  

Το θέμα «Έγκριση σύναψης και όρων χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» ψηφίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης. Είχε προηγηθεί η χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας «Πρωτοβουλία», όπου εγκρίθηκε η λήψη του δανείου από την ΕΤΕπ.

Το ύψος του δανείου θα είναι 20 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο(το ανώτερο 3%), περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνια, με περίοδο χάριτος 6 χρόνια και αποπληρωμή σε εξαμηνιαίες δόσεις.

H εκταμίευση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις με την πρώτη να ισοδυναμεί έως στο 30% του συνολικού δανείου (έως 6 εκατ. ευρώ). Η κάθε μία από τις τέσσερις εκταμιεύσεις θα ισοδυναμεί με ξεχωριστό δάνειο, θα έχει τη δική του εξαετή περίοδο χάριτος, το δικό του τέλος αποπληρωμής (στην 25ετια) και το δικό του σταθερό επιτόκιο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με μεταγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα αιτηθεί την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για την οποία βέβαια θα οριστεί ένα ποσοστό το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο ως αντίτιμο.