Skip to main content

Με αποχώρηση από την εξεταστική για τη Siemens απειλεί η ΝΔ

Σφοδρότατη φραστική αντιπαράθεση της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Siemens, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αντικείμενο τους μάρτυρες που καλούνται ή θα κληθούν στο μέλλον να καταθέσουν.
Στην πρώτη σφοδρότατη φραστική αντιπαράθεση, από την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Siemens, οδηγήθηκαν κυβερνών κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση με αντικείμενο τους μάρτυρες που καλούνται ή θα κληθούν στο μέλλον να καταθέσουν.

Η ΝΔ δια του συντονιστή των βουλευτών της, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, κατήγγειλε «απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης και αποπροσανατολισμού», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των βουλευτών της από τις εργασίες: «Αν δεν ακολουθήσουμε το δρόμο της λογικής, εμείς δεν προτιθέμεθα να μπούμε σε αυτό το τρελοκομείο».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη έκαναν λόγο για «δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης, με επιδίωξη την αναζήτηση άλλοθι εν όψει των ισχυρών ενδείξεων για μη παραγεγραμμένες ευθύνες υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ», ενώ χαρακτήρισαν ως προσχηματική την απειλή αποχώρησης.

Η σύγκρουση προήλθε από δύο γεγονότα: Αφενός την εμμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξέταση επί δύο εβδομάδες μαρτύρων που σχετίζονται με την παραλαβή του συστήματος των ολυμπιακών αγώνων C4I και, αφετέρου, από τη επίθεση που εξαπέλυσε η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ κατά της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την απορριπτική απόφαση στην πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης να τεθεί σε αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Τη Δευτέρα έχει κληθεί να καταθέσει η ιδιαιτέρα γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ενώ την Τετάρτη θα γίνει πρεμιέρα στην εξέταση πολιτικών προσώπων, με πρώτο τον πρώην υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Δεύτερος θα ακολουθήσει, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.