Skip to main content

Με διεπιστημονικές εκδηλώσεις συμμετέχει το ΑΠΘ στον επετειακό εορτασμό του 1821

Ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, αλλά και θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η επιστημονική επιτροπή.

Με μία πολύπλευρη, διεπιστημονική προσέγγιση στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την επανάσταση του 1821 συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον επετειακό εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια και συμπόσια, αλλά και θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, παρουσίασαν σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητής Βασίλης Γούναρης και ο γραμματέας της επιτροπής, καθηγητής του τμήματος Νομικής, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης, το ΑΠΘ κατέχει προνομιακή θέση στο επετειακό έτος κι αυτό οφείλεται στο διττό του ρόλο, καθώς συνδυάζει τόσο την ιδιότητα του ακαδημαϊκού ιδρύματος, όσο και αυτήν του δημόσιου φορέα που εκπροσωπεί πόλη.

«Οι εκδηλώσεις ορίζονται από μεθοδικό και διεπιστημονικό τους χαρακτήρα με συμμετοχή πλήθους συμμετεχόντων ερευνητών. Νέοι μελετητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, ακόμη και προπτυχιακοί θα παρουσιάσουν έργο τους σε ένα ευρύ κοινό δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν ενεργά και να διδαχθούν για τη σημασία της επανάστασης του ‘21», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε πως η επιστημονική που αποτελείται από καθηγητές με πλούσιο έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό, διασφαλίζει την επιστημονική αρτιότητα εκδηλώσεων που αρχίζουν σήμερα.

«Πρόθεσή μας εξ αρχής ήταν να ενδυναμώσουμε εξωστρεφή χαρακτήρα του Αριστοτελείου, κάτι που επιτύχαμε μέσα από τη συνεργασία με τις δύο εθνικές επιτροπές, Ελλάδα 2021 και Πρωτοβουλία 1821 – 2021. Συγχρόνως με την προώθηση της εικόνας του ΑΠΘ και της ίδιας της Θεσσαλονίκης επιθυμούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στον διάλογο περί δημόσιας ιστορίας στη χώρα μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Αριστοτελείου σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι η έντιμη και ψύχραιμη προσέγγιση ιστορικών περιόδων της Ελλάδας, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τον δημόσιο διάλογο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε πως δεν πρόκειται απλώς για μια ιστορική ματιά στα γεγονότα, αλλά για μία πολύπλευρη προσέγγιση. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επισήμανε ότι «το ΑΠΘ δεν περιόρισε φιλοδοξίες του, αλλά κινήθηκε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τη χρονιά αυτή. Προσπάθησε να σχεδιάσει πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται σε εικόνα του και στην εποχή μας και να είναι υλοποιήσιμο ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας».

Όπως είπε ο κ. Γούναρης, το πρόγραμμα περιέχει εκδηλώσεις επιστημονικές και καλλιτεχνικές, συμβολικές και επί της ουσίας εορταστικές, παραδοσιακές και καινοτόμες, εθνικές και διεθνείς, εικαστικές, μουσικές, χορευτικές, εκδηλώσεις για ώριμους επιστήμονες, για νέους ερευνητές και φοιτητές, δικές και σε συνεργασία με φορείς, για τους ειδικούς, αλλά και για το ευρύ κοινό της πόλης. Επισήμανε ότι η συμμετοχή των τμημάτων ήταν εθελοντική, ενώ σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι προτάσεις διαμορφώθηκαν από τα τμήματα.

«Προφανώς θα μείνει η νέα έρευνα, τα πρακτικά των συνεδρίων, τα εικαστικά που θα παραχθούν, τα ντοκιμαντέρ, οι φωτογραφίες και οι λόγοι. Όμως και τίποτα να μην έμενε από αυτά, ο συμβολισμός και η εμπειρία της συμμετοχής είναι τόσο μεγάλα, που από μόνα τους αξίζουν τον κόσμο», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη σημασία της επετείου ο καθηγητής τόνισε πως το ελληνικό κράτος δεν ήταν ένα αυτονόητο δημιούργημα και πρόσθεσε πως «ό,τι είμαστε όλοι μας, άνθρωποι, θεσμοί, ιδέες, το οφείλουμε σ’ αυτήν την επανάσταση». Η δε συμμετοχή του ΑΠΘ, είπε, δείχνει το πόσο μεγάλο ήταν και είναι το αποτύπωμα πανεπιστημίου στη διαμόρφωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Ελλάδας.

Ο γραμματέας της επιτροπής παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο χαρακτήρισε πλήρες και συνεκτικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκλαβίνης, οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα το βράδυ από τη Νομική, με τη συνέδριο υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών που έχει ως θέμα «Δίκαιο και επανάσταση του 1821», με κεντρικό ομιλητή τον Μαριάννο Καράση, ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το πρόγραμμα μέχρι τις 25 Μαρτίου έχει ως εξής:

27 Ιανουαρίου 2021: Εκδήλωση με τίτλο «Από τα Καλάβρυτα στο Ναβαρίνο: Η στρατιωτική αφήγηση της Επανάστασης», σε συνεργασία με την Ανωτέρα Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

24-25 Φεβρουαρίου 2021: Ημερίδα με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και Εθνεγερσία» από το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, από κοινού με το ερευνητική ομάδα του έργου «ΔιαΠαΝτοΣ.21» του ΕΛΙΔΕΚ.

19-20 Μαρτίου 2021: Διεθνές συμπόσιο «Η ελληνική επανάσταση και οι ΗΠΑ – Μύθοι και πραγματικότητα».

25 Μαρτίου 2021: Επίσημος Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελο Βενιζέλο και μουσικό μέρος από την ορχήστρα και τη χορωδία του ΑΠΘ.

Οι εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων

διήμερο συνέδριο για νέους ιστορικούς του ΑΠΘ, έκθεση τεκμηρίων – συμβόλων της επανάστασης, συνέδριο για τη γένεση του ελληνικού κράτους με τη συμμετοχή συνταγματολόγων, εκδήλωση για τη δίκη και την καταδίκη, θεατρικό δρώμενο, ντοκιμαντέρ από το τμήμα Κινηματογράφου, μουσικοχορευτική εκδήλωση από το τμήμα Φυσικής Αγωγής και συνέδριο για τα οικονομικά της επανάστασης.

Ο κ. Γκλαβίνης ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα βγαίνει «στον αέρα» εικαστικός διαγωνισμός και τα έργα που θα επιλεγούν θα εκτεθούν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΑΠΘ είναι αναρτημένο στον ακόλουθο σύνδεσμο https://websites.auth.gr/auth2021/.