Δευτέρα 25 Μαΐου 2020
x

ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Στα ελληνικά σύνορα δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια

Αυξημένο σε διάρκεια είναι το ταξίδι για τους οδηγούς φορτηγών σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω του lockdown που έφερε ο κορωνοϊός.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης, ένα ταξίδι μετ'΄επιστροφής στη Γερμανία, που μέχρι πρότινος κρατούσε επτά ημέρες, πλέον διαρκεί εννέα ή και δέκα

Σε ποιες χώρες εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα

«Αυτή τη στιγμή στα ελληνικά σύνορα δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια και μέχρι πρόσφατα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και στην Ουγγαρία, το οποίο δείχνει να έχει λυθεί, δεν ξέρω αν θα επανακάμψει» επισημαίνει ο κ. Κενανίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει ότι η μέση καθυστέρηση είναι οκτώ έως δέκα ώρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή φτάνει ακόμα και τη μία ημέρα.

Ακραίο, αλλά χαρακτηριστικό, λέει, είναι το παράδειγμα Ελλήνων αυτοκινητιστών, μελών της ΟΦΑΕ, που χρειάστηκε να περιμένουν 22 ώρες στην πλευρά της Ρουμανίας για να διασχίσουν τον Δούναβη και στη συνέχεια άλλες 20 ώρες στη βουλγαρική πλευρά της όχθης του ποταμού, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι καθυστερήσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι στις χώρες αυτές η κίνηση των φορτηγών γίνεται πλέον μόνο σε ομάδες των 20-40 οχημάτων και μόνο με συνοδεία περιπολικών, ώστε να μη μπορούν να σταματήσουν πουθενά, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του νέου κορονοϊού Covid-19.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος που θα ολοκληρώσεις το ταξίδι σου είναι και θέμα τύχης, κι αν τη στιγμή που διασχίζεις το σημείο ελέγχου υπάρχει ήδη εκεί επαρκής αριθμός φορτηγών αναχωρείς ταχύτερα. Αν όμως έχεις χάσει την αναχώρηση της φάλαγγας, ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένεις ακόμα και μια μέρα.

Δεν προκαλούν αυτές οι καθυστερήσεις επιπλοκές στα λεγόμενα ωράρια ταχογράφου και τα οδηγικά ωράρια των αυτοκινητιστών; «Ευτυχώς σε όλη την Ευρώπη και κατόπιν εντολής της ΕΕ υπάρχει για αυτό το διάστημα σχετική χαλαρότητα ως προς αυτά, ώστε να διευκολυνθεί όσο γίνεται η δύσκολη κατάσταση με τις μεταφορές» υποστηρίζει.

Κυκλοφορεί μόνο το 8%-12% του στόλου

Αυτή τη στιγμή, παρατηρεί ο κ.Κενανίδης, κυκλοφορούν μόνο φορτηγά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και υγειονομικό υλικό. «Στον δικό μας στόλο κυκλοφορεί το 8%-12% του συνολικού αριθμού των φορτηγών και αυτό όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν (λόγω έλλειψης αντικειμένου)» λέει, εξηγώντας ότι υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων (δεν υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις, αλλά υπολογίζεται γύρω στο 10%), που δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν, γιατί φοβούνται να βρεθούν σε περιοχές όπου η πανδημία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και ορισμένοι δεν δουλεύουν, γιατί φοβούνται. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι σήμερα να ταξιδέψεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανία, χώρες υψηλού κινδύνου, να μπαίνεις σε έρημους δρόμους και να πρέπει να διαχειριστείς το φορτίο σου σε τέτοιες συνθήκες» επισημαίνει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ