Skip to main content

Με δωρεά ιδιώτη τα 30 ελαιόδεντρα στην οδό Αγγελάκη

Το σύνολο των εργασιών μετά την κοπή των δένδρων στην οδό Αγγελάκη, όπως και η προμήθεια των ελαιόδεντρων αποτελούν δωρεά ιδιώτη

Τους λόγους για τους οποίους απομακρύνονται οι λεύκες από την οδό Αγγελάκη, όπου πρόκειται το επόμενο διάστημα να φυτευθούν τριάντα υπεραιωνόβιες ελιές, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται επί της οδού Αγγελάκη, παραπλεύρως της ΔΕΘ υπάρχουν 30 παρτέρια. Τα 22 παρτέρια μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και Αλ. Σβώλου ανήκουν στη ΔΕΘ, ενώ τα 8 παρτέρια μεταξύ των οδών Αλ. Σβώλου και Εγνατίας ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε αυτά τα παρτέρια φύονταν 30 λεύκες από τις οποίες οι 8 ξεράθηκαν ή έπεσαν για τους προαναφερόμενους λόγους.

Σύμφωνα με τον δήμο, «η λεύκα είναι ένα είδος που αναπτύσσει επιφανειακό και επιπόλαιο ριζικό σύστημα, εξαιτίας του οποίου προκαλούνται μεγάλα προβλήματα στην ευστάθειά της αλλά και ζημιές σε παρακείμενες κατασκευές και εγκαταστάσεις (οικοδομές, πεζοδρόμια, δίκτυα κ.ο.κ.). Τα συγκεκριμένα δέντρα κρίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους πεζούς, τους κατοίκους της γειτονιάς, καθώς και για τα αυτοκίνητα που διέρχονται από το σημείο, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος για πτώση αυτών ή/και βραχιόνων».

Η φύτευση τριάντα υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην οδό Αγγελάκη θα δημιουργήσει μία δενδροστοιχία η οποία επαναπροσδιορίζει το όριο της ανατολικής πλευράς του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Όπως εξηγεί ο δήμος, η γραμμική φύτευση των ελαιόδεντρων επιτυγχάνει την ομαλή ενσωμάτωση στον πυκνό αστικό ιστό, ενός δέντρου που το συναντάμε στο φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής. Οι υπεραιωνόβιες ελιές συγκεντρώνουν την προσοχή των διερχομένων εξαλείφοντας το μειονέκτημα της αμήχανης σχεδίασης των υφιστάμενων ορθογώνιων παρτεριών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εδαφοβελτιωτικές εργασίες καθώς και εργασίες αυτόματου ποτισμού και ηλεκτροφωτισμού. Αν και η ελιά είναι ένα δέντρο συνυφασμένο με το ελληνικό τοπίο, μέχρι σήμερα εντός του αστικού ιστού, στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης δεν συναντάται σχεδόν καθόλου. Το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών μετά την κοπή των δένδρων, όπως και η προμήθεια των ελαιόδεντρων, η μελέτη και εφαρμογή αρδευτικού συστήματος και φωτισμού αποτελούν δωρεά ιδιώτη και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ύστερα από σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Πρασίνου, αποφασίστηκε η αποξήλωση των λευκών και η αντικατάστασή τους ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου της περιοχής. Έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση των δέντρων που θα κοπούν, με τη φύτευση άλλων που είναι προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος.