Skip to main content

Δύο αναπλάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με δωρεά Ιδρύματος Νιάρχου

Πράσινο φως για την εκτέλεση τριών έργων από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΚΕΠΑ με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πράσινο φως για την εκτέλεση τριών έργων από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΚΕΠΑ με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, άναψε χθες το δημοτικό συμβούλιο.

Το πρώτο έργο «Διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτιρίων ειδικού ενδιαφέροντος: Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Συναγωγή Μοναστηριωτών επί της Συγγρού και Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου οδού Αρχαιολογικού Μουσείου – Γενί Τζαμί», εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για την ανάδειξη βασικών τουριστικών – πολιτιστικών διαδρομών που συνδέουν σημαντικά τοπόσημα και την ενίσχυση της ελκυστικότητας αστικών γειτονιών, οι οποίες επιβαρύνονται από την αυξημένη συγκέντρωση κοινού στους παραπάνω πόλους έλξης τουριστών.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της οδού Συγγρού – από Φιλίππου έως Ολύμπου – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος της ιστορικής Συναγωγής Μοναστηριωτών (η μοναδική διατηρούμενη προπολεμική Συναγωγή) και της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου – από Εδμόνδου Ροστάν έως Αμαλίας – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (Γενί Τζαμί, έργο Vitaliano Poselli), δυο κτίρια υψηλού αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να σημανθούν με τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κυκλοφοριακή ελάφρυνση από τη μετατροπή των οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, η διευθέτηση των χώρων στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων με μέριμνα για την εξυπηρέτηση των αναγκών προσβασιμότητας ΑμεΑ, όπως και η αναβάθμιση του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού.

Το δεύτερο έργο «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Αγίου Μηνά – Εβραϊκό Μουσείο και Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Συναγωγή Γιαντ Λεζικαρόν – Βασιλέως Ηρακλείου» εντάσσεται και αυτό στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για την ανάδειξη βασικών τουριστικών πολιτιστικών διαδρομών που συνδέουν σημαντικά τοπόσημα, ιδίως στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης, βασικός στόχος του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της οδού Αγίου Μηνά – από Ι. Δραγούμη έως Βενιζέλου – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του Εβραϊκού Μουσείου, και της οδού Βασ. Ηρακλείου – από Κομνηνών έως Αριστοτέλους – στην κύρια είσοδο της Συναγωγής Γιαντ Λεζικαρόν, δύο κτίρια με σημαντική επισκεψιμότητα. Στους επιμέρους στόχους περιλαμβάνονται η άρση της πολυμορφίας και η καθιέρωση ενός ενιαίου και αναγνωρίσιμου ύφους, η οπτική συνέχεια και διεύρυνση του κοινόχρηστου χώρου, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η μέριμνα για την εξυπηρέτηση των αναγκών φορτοεκτφόρτωσης και προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Το τρίτο έργο «Ηλεκτρονική διαχείριση πεζοδρόμων: αυτοματοποιημένα βυθιζόμενα εμπόδια, τοποθέτηση πάγκων και εκσυγχρονισμός σήμανσης πεζοδρομίων» αφορά την αναβάθμιση κεντρικών πεζόδρομων και πλατειών της πόλης, που υποβαθμίζονται από την παράνομη είσοδο και στάθμευση οχημάτων τροφοδοσίας και ΙΧ. Παράλληλα, συνδυάζεται με άλλα μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου για τη βιώσιμη κινητικότητα, όπως η ενοποίηση του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και η επικαιροποίηση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης και των παραδοσιακών αγορών του ιστορικού – εμπορικού κέντρου, την ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Επισημαίνεται ότι προηγήθηκε η έγκριση των έργων «Ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατείας Μακεδονομάχων – Νέας Ελβετίας – Θερμοπυλών και Νάστου)» και «Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ» (Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις και Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός για τη Στέγαση του Κέντρου στον Α΄ Όροφο Δημοτικού Κτιρίου επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 7», που υλοποιούνται επίσης με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως μέρος της συνολικής δέσμευσης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους 10.000.000 ευρώ.